IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple и щатски издателства са заплашени от разследване за картел

Според американското правосъдно министерство пет издателства плюс технологичния концерн са уговаряли цените за електронни книги

17:43 | 08.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Издателствата и Apple са съгласували цените на електронните книги. <em>Снимка: Getty Images</em></p>

Издателствата и Apple са съгласували цените на електронните книги. Снимка: Getty Images

Американското министерство на правосъдието заплаши с разследване срещу картелно споразумение петте водещи американски книжни издателства и Apple, пише Wall Street Journal. Ведомството ги обвинява в уговаряне на цени. По нелегален начин компаниите са въздействали на пазара, за да вдигнат изкуствено цените на електронните книги.

Някои от участниците в спора вече били в преговори с министерството, за да постигнат възможно споразумение и да избегнат продължителен съдебен процес.

Споразумение, както и евентуално картелно разследване може да имат сериозно влияние върху бъдещите цени на електронни книги. Разследвани за картела са издателите Simon & Schuster, Hachette Book Group, Penguin, HarperCollins, както и Macmillan, която е дъщерна компания на германската издателска група Georg von Holtzbrinck. 

Apple и издателите не са пожелали да коментират случващото се.

Вестникът се позовава на информирани източници, според които в случая става дума за въведения от Apple модел за агенции за iPad и iBookstore, при който издателите определят цени за електронни книги, а Apple запазва твърдия дял от 30%. Това е ход срещу Amazon, която до тогава предлагаше най-новите бестселъри, както и електронни книги, за 9,99 долара.

Допълнителен лост за въздействие представлява и специална клауза за облагодетелстване, с която се гарантира на Apple, че другите доставчици няма да получат по-добри условия. Резултатът де факто е фиксиране на цените за книги.

В официалната биографична книга на Стив Добс следователите могат да прочетат как Apple насърчава издателите към този подход. Джобс сам често разказва за това: „Ние заявихме пред издателите, че ще преминем към модела на агенциите, при който вие ще определяте цените, а ние ще получаваме 30 процента.

Както се и очаква, по-късно Джобс се радва, че издателите са наложили модела за целия бранш - те са отишли и при Amazon и са казали: „Ще подпишете договор като с агенция, или няма да получавате книги от нас“.

Въпреки отричането на издателите, министерството на правосъдието смята, че те умишлено са повлияли на налагането на по-високи цени в индустрията и по този начин са нарушили антитръстовото законодателство на Съединените щати.

Министерството е започнало разследването си още в края на миналата година. През декември 2011 г. и ЕС започна проверка срещу Apple и издателствата. ЕК иска да провери „дали издателствата и Apple са сключили противозаконни споразумения“.

Още през август 2011 г. двама американски потребители са подали жалба срещу Apple и няколко издателства. Те ги обвиняват, че са наговорили цените за електронните книги, „за да увеличат печалбата си и да принудят конкурента си Amazon да се откаже от по-ниските цени“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:48 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още