fallback

AOL продава над 800 патента?

Стойността на нестратегическите патенти на интернет компанията се оценява на около 1 млрд. долара, според експерт

15:47 | 26.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

AOL вероятно е натоварила Evercore Partners с продажбата на повече от 800 патента, предаде Bloomberg, позовавайки се на три източника, запознати със ситуацията. Консултантската фирма също така ще трябва да „обмисли други стратегически опции", които биха могли да показват възможна продажба на публично търгуваната интернет компания.

Запазените права включват и технологии за онлайн реклама и комуникационни системи. Стойността на патентната колекция се изчислява на около 1 млрд. долара, предаде още Bloomberg, цитирайки Кристофър Марлът, основател на специализираната в интелектуална собственост инвестиционна банка MDB Capital.

Изпадналият в дълбока криза интернет пионер се опитва в момента под ръководството на Тим Армстронг, който дойде през 2009 г. от Google, да направи обратен завой към печалбите. През декември Армстронг представи своите планове за реорганизация и за сливане на "боледуващия" бизнес за интернет достъп с интернет услугите.

През февруари AOL обяви освен това, че ще търси начини да превърне своята интелектуална собственост в пари. „Ние имаме едно ценно портфолио с патенти и преди няколко месеца инициирахме процес и наехме консултанти, които да определят стойността на някои нестратегически патенти."

През миналата година Evercore Partners участваше и в продажбата на патенти на InterDigital. Сред интересуващите се от патентния портфейл тогава бяха Apple, Samsung, Google, Nokia и Qualcomm. През януари обаче наддаването бе отложено защото по информация на базираната в Пенсилвания компания не е имало кандидат за цялото портфолио.

Статията на Bloomberg се появява само няколко дни след като Facebook придоби 750 патента от IBM, за да се защитава по-добре в патентните спорове. Само дни по-рано Yahoo подаде съдебен иск срещу социалната мрежа, обвинявайки я, че е нарушила десет нейни запазени права.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:58 | 09.09.22 г.
fallback