IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обещанието на Apple за 4G връзка на iPad се превърна в бумеранг

След Австралия и в Швеция започва разследване, потребителите в ОАЕ също са недоволни

10:57 | 29.03.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Обещанието на Apple за 4G връзка на iPad се превърна в бумеранг

Заради непълния достъп до супер бързата мрежа за пренос на данни 4G при своя нов iPad технологичният концерн Apple попада под нарастващ натиск.

След като в сряда стана ясно, че регулаторните органи в Австралия са завели дело срещу Apple, тъй като iPad 3 не работи с 4G мрежата в страната, сега и Държавната агенция за защита на потребителите в Швеция започва официално разследване за подвеждане на обществеността, пише Wall Street Journal.

Допълнителни неприятности могат да дойдат от Германия и Обединените арабски емирства. Тези страни, също като Австралия, имат мобилна мрежа от последното поколение. Но техните радиомрежи са оборудвани с различни честотни ленти от тези в САЩ и затова новият iPad не е съвместим с всички национални 4G мрежи.

Въпреки това компанията рекламира новия си таблет със съчетанието "iPad WiFi + 4G" Според собствени данни Apple вече е продала повече от три милиона броя от устройството.

В Австралия вече има развръзка. Комисията за защита на конкуренцията и потребителите заяви, че представянето на новия iPad като продукт, ползващ безжична мрежа и 4G мрежа е подвеждащо. Причината е, че се създава очакване, че продуктът може да се свърже към 4G мрежа в Австралия чрез SIM-карта, но в действителност това не е така.

Компанията обаче ще промени рекламата си и ще обезщети някои свои клиенти, а делото се очаква да влезе в съда на 2 май.

И в Швеция потребителските съюзи са готови на съдебна битка. По данни на адвоката Марек Андерсън многобройни негови клиенти са се оплакали, че Apple рекламира своя нов iPad като годен за свързване с 4G, въпреки че не функционира в мрежата на Швеция.

Сега Агенцията за защита на потребителите обмисля разследване на случая. "Човек може напълно резонно да се запита дали рекламата за новия таблет не е заблуждаваща", казва Андерсън.

В Германия, където iPad също не може да се свърже със супербързата мрежа, според информация от организации за защита на потребителите за момента няма клиентски оплаквания. В клона на Apple в Германия няма информация дали несъвместимостта се е отразила на досегашните продажби на устройството.

За сметка на това обаче потребителите в Обединените Арабски Емирства, където известният като Etisalat телекомуникационен концерн Emirates Telecommunications едва през септември ще започне да монтира новата 4G мрежа в по-важните големи градове, са ядосани.

„Тежко и разочароващо е, че новият iPad не е съвместим с 4G мрежата в Близкия изток , казва директорът на маркетинга на Etisalat, Матю Уилшър.

Официално новият iPad все още не може да бъде купен в Емиратите, но по данни на търговците вече се продават внесени устройства.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
ех... нищо важното е, че раздадоха дивидентите. инвеститорите ще им простят малките грешки като прегряването и това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още