IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай закри 16 сайта и арестува шестима заради слухове

Задържаните са разпространявали незаконно съдържание за възможен преврат в Пекин

10:33 | 03.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Китайски интернет потребител в интернет клуб. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Китайски интернет потребител в интернет клуб. Снимка: Ройтерс

Заради „слухове за военни действия  в Пекин“ миналата седмица в Китай шестима китайци са в ареста, а 16 сайта са били закрити. Временно са блокирани и два акаунта в микро блог услуга и там в момента не са възможни записи, предаде държавната информационна агенция Xinhua.

Агенцията цитира информационната служба за интернет и полицията в Пекин, които заедно съобщават, че шестимата арестувани са разпространявали онлайн слухове, според които военни превозни средства са проникнали в Пекин. „Нещо не е наред в китайската столица“, пишело в сайтовете и микро блог услугите. Това е оказало „изключително негативно въздействие върху обществеността“ и е явно нарушение на закона.

Сред засегнатите сайтове са meizhou.net, xn528.com и cndy.com.cn. Микро блог услугите се били в сайтовете weibo.com на Sina и t.qq.com на Tencent. Според Xinhua властите в Пекин и Гуандун са разкритикували и съответно наказали операторите. „От 31-и март до 3-и април е наложена зaбрана за ползването им. Това ще даде на операторите възможността да премахнат клюки и друга "незаконна информация", пише държавната агенция.

Китай се опитва с политика за ползване на реални имена за микроблогинг акаунти и плащане чрез SMS-и при ползване на безжични точки за достъп да намали възможността за анонимност в интернет.

В края на 2011 г. Китай предприе донякъде очаквана стъпка за затягане на контрола над микроблоговете чрез нови правила, които изискват потребителите на еквивалентните на Twitter китайски сайтове да се регистрират с истинските си имена. Правилата забраняват изрично „туитването“ на призиви към нерегламентирани протести и задължават компаниите, администриращи социалните мрежи, да кандидатстват за държавен лиценз.

От външна страна Пекин се защитава чрез така наречената "Great Firewall". Цензура има и в страната. Според проучване на американски синолози, около 12% от всички микро блог постинги изчезват заради съдържанието си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още