IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung блести с рекордна печалба

Корейският концерн удвои печалбата си за тримесечието и измести Nokia от лидерското място на пазара на телефони

10:10 | 27.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Samsung блести с рекордна печалба

Samsung Electronics отчете рекордна печалба и се окичи с титлата „най-голям производител на телефони в света“. Южнокорейският електронен концерн отчете в петък оперативна печалба от 5,85 млрд. вона (около 5,15 млрд. долара) за първото тримесечие, което представлява почти двоен ръст спрямо предишния период на миналата година.

Около 73 на сто от тази печалба се дължат на мобилното подразделение, чиято печалба почти се утроява, предаде Ройтерс.

Компанията обаче не публикува информация за броя на доставените устройства. Експерти от Strategy Analytics предполагат, че Samsung е продала 93,5 млн. устройства в периода межди януари и март, което представлява пазарен дял от 25,4%. С това Samsung прекратява 14-годишното властване на този пазар на Nokia. Финландците са продали 82,7 млн. устройства, което прави пазарен дял от 22,5%. Apple пък държи 9,5%.

Samsung и Apple владеят пазара на смартфони с общ пазарен дял от около 90 на сто. На него обаче през това тримесечие Samsung иска да натрупа точки с нов модел от серията Galaxy, още преди Apple да представи нов iPhone.

Samsung и в момента е световен лидер при чиповете памет и LCD телевизорите. Общите приходи на компанията са се увеличили с 22% до близо 45,3 трлн. вона (30,3 млрд. евро).

Samsung очаква, че в резултат на инерцията резултатите ще продължат да се покачват, заяви заместник председателят на Управителния съвет Робърт Юи.

Силата на пазара на смартфони обаче в същото време прикрива някои слабости в бизнеса с чипове, който е натоварен със свръхкапацитет и падащи цени. Оперативната печалба на отдела за полупроводници за първото тримесечие е наполовина на печалбата през същия период на миналата година. Приходите са паднали с 13% до почти 8 трлн. вона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още