IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Директорите на Apple и Samsung се срещат днес в съда

Медитори ще се опитат да решат спора между двете компании

16:12 | 21.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пазарните наблюдатели насочват вниманието към многото външни прилики в продуктите на двете компании.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пазарните наблюдатели насочват вниманието към многото външни прилики в продуктите на двете компании. Снимка: Ройтерс

Изпълнителните директори на Apple и Samsung ще се срещнат лице в лице днес в американски съд по спор за авторски права. Американският технологичен концерн Apple твърди, че някои от моделите на корейската конкурентна компания Samsung са изкопирани от тях, предава Ройтерс. Samsung подаде контраиск с претенции, че Apple пък е в нарушение на нейните патенти.

Директорите на двете страни – Тим Кук и Чой Джи Сен, бяха призовани да се явят в съда, за да бъде продължен спорът за патентите. Борбата между Аpple и Samsung продължава от година, а чак сега двете страни склониха да преговарят на четери очи за съдбата на продуктите си. 

Напоследък съдилищата в САЩ използват медиацията за постигане на доброволно разрешаване на редица интелектуални спорове. За постигане на най-добри резултати съдът призовава именно ръководителите на двете страни в спорове, за да поговорят и дискутират проблема лично, като доведат със себе си и група адвокати.

Apple има сложни взаимоотношения със Samsung – компания, която произвежда продуктовата линия смартфони Galaxy. Смартфоните на Samsung са с операционна система Android на Google и се конкурират с продуктите на Apple, като южнокорейската компания е същевременно и ключов доставчик на компоненти за продуктите на Apple. Това прави спора между двете страни изключително пипкав. Затова за решаването на патентната борба между тях е призован медитор, който да спомогне договарянето. Победителят ще има изключително преимущество на пазара за телефони и таблети, от който към днешна дата по-голям дял притежава Apple.

Преди повече от две седмици Samsung и Apple намалиха драстично размера на исковете си. Apple е предложил да отпаднат около половината от обвиненията му. Samsung от друга страна иска да се откаже от искания си по пет от общо дванадесет патента, за които твърди, че са с нарушени права. 

Спорът между двете компании занимава не само правосъдието на САЩ, но и редица други съдилища в Германия, Холандия, Япония, Южна Корея, Франция, Италия и Австралия. В момента двете компании водят повече от 20 съдебни дела. И въпреки че двете страни оттеглят част от исковете си, поне за момента не може да става дума за сближаване на позициите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още