IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабата икономическа обстановка в Европа се отрази на печалбата на Vodafone

Приходите на мобилния оператор през финансовата му година, завършила в края на март, са се повишили само с 1,2%, а печалбата - с 0,5%

21:26 | 22.05.12 г.
Слабата икономическа обстановка в Европа се отрази на печалбата на Vodafone

Британският мобилен оператор Vodafone обяви минимален ръст на годишната печалба заради икономическата обстановка в Европа, съобщи ВВС.

От компанията подчертаха, че са отписали активи в Италия, Испания, Португалия и Гърция на обща стойност около 4 млрд. паунда. Оттам добавиха, че икономическата слабост в еврозоната заедно с тежките условия на националните регулатори са направили „изключително предизвикателни“ условията за ръст в региона.

Печалбата преди данъци за финансовата година, приключваща на 31 март, е достигнала 9,549 млрд. паунда, което е ръст от 0,5% на годишна база.

От Vodafone посочиха, че финансовото представяне през годината е било „стабилно“, а за операциите на основните развиващи се пазари годината е била силна, като приходите от услуги в Индия са нараснали с 19,5%.

„Тежката икономическа и регулаторна среда в Европа постави нарастващи предизвикателства пред ръста на приходите в региона. Както и предходната година, станахме свидетели на мащабно разделение между по-стабилните големи пазари в Северна Европа, където Германия, Великобритания и Холандия регистрираха ръст, и по-слабите пазари от южна Европа, където Италия и Испания страдат от силната конкуренция и много слабата макроикономическа среда“, добавят от компанията.

Във Vodafone като цяло приходите са нараснали с 1,2% до 46,4 млрд. паунда, но оттам предупреждават, че през настоящата финансова година ръстът на приходите може да остане под очаквания.

„Като се имат предвид по-големите регулаторни ограничения, отколкото се предвиждаше, сега очакваме ръстът на приходите от услуги през 2013 финансова година да остане малко под предишния диапазон в средносрочната прогноза“, изтъкват от Vodafone. Досегашната прогноза бе за ръст на приходите между 1% и 4%.

От компанията посочиха, че приходите от услуги за пренос на данни са нараснали с 22% през приключилата финансова година и сега са с дял от 14,5% в приходите ѝ от услуги. Ръстът се дължи на нарасналия брой потребители, използващи смартфони за достъп до интернет и електронна поща, като от компанията отбелязаха, че в момента 45% от потребителите й в Европа със сключен договор използват смартфони.

„Макар че Южна Европа заплашваше да развали празненството, мащабът и обсегът на Vodafone постигнаха целта. Резултатите са в унисон с очакванията и показват специална мощ в предпочитаните стратегически ниши за компанията като данните и развиващите се пазари“, заяви Ричард Хънтър, ръководител на отдела за акции в Hargreaves Lansdown Stockbrokers.

През миналия месец компанията придоби Cable & Wireless Worldwide в сделка, оценила закупуваната компания на малко над 1 млрд. паунда. Целта е към мобилните мрежи на Vodafone да бъдат добавени стационарни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още