fallback

К. Райчева: До края на годината ще имаме първите масови персонални разплащания

Вече се работи с градския транспорт по разработване на система за заплащане на билетите с мобилни телефони, каза Красен Хинков от Mtel по време на форума Webit

14:19 | 14.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Първите безконтактни разплащания у нас може да бъдат предложени на масовия пазар до края на 2012 г. Това каза Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа за България, по време на специализирания комуникационен форум Webit, който се провежда с медийното партньорство на Investor.bg.

Става дума за разплащания между отделни устройства, например два телефона. Също така в България интензивно се изгражда и необходимата инфраструктура за безконтактни плащания.

По думите й мобилните разплащания, които тепърва си проправят път, са бъдещето на непаричните плащания, тъй като те освобождават потребителя да носи и ползва каквото и да било друго освен своя телефон. Наред с това те позволяват много по-голяма гъвкавост и имат множество приложения. Например потребителят може да получава банкови извлечения, да следи и управлява своята сметка в реално време веднага след като направи дадена покупка. Също така непаричните плащания имат значително по-широк спектър на приложение в сравнение с банковите карти, като например заплащане в градския транспорт и др. Въпреки че тези услуги звучат все още са далечни за нашата действителност, бизнесът работи усилено по тяхното внедряване. Така например Красен Хинков от Mtel каза, че те вече работят с градския транспорт по разработване на система за заплащане на билетите с мобилни телефони.

Още в по-напреднала фаза е проект съвместно с Първа инвестиционна банка за банкови плащания и т.нар. Point of sale разплащания чрез смартфони. Двете компании ще започнат тестове за услугата другия месец, като първоначално тя ще бъде на разположение единствено за техните служители. Предвижда се това да продължи между три и шест месеца, като впоследствие ще се включат и други банки и телекоми, каза Хинков.

По думите му основните пречки за разпространение на мобилните разплащания досега са били липсата на развита инфраструктура, недостатъчното проникване на смартфоните и все още ниският брой на доставчиците на услуги в сферата.

Въпреки това нещата се променят. За разпространението на тези услуги навсякъде по света е необходимо време. У нас -малко по-дълго, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:29 | 14.09.22 г.
fallback