fallback

Акциите на собствениците на bTV отново поеха надолу

Стабилизацията след решението на СМЕ да изкупи обратно по-малко от очакванията дълг се оказа краткотрайна

17:36 | 14.06.12 г. 4

Акциите на Central European Media Enterprises (CME) отново поеха надолу, след като за кратко успяха да прекъснат серията си от понижения. То дойде след съобщението, че обемът на обратното изкупуване на облигации ще бъде намален, което би ограничило нуждата от продажба на нови акции за привличане на капитал.

За да намали задлъжнялостта си компанията ще изкупи обратно облигации с падеж през 2014 година за общо 71,1 млн. долара. Това означава, че за тях ще бъдат платени 93,75 % от номиналната им стойност, става ясно от официално съобщение, публикувано на сайта на СМЕ.

В същото време компанията се е отказала от обратно изкупуване на емисия с падеж през 2016 година, след като притежателите им са поискали между 103 и 106 на сто от номинала им по време на аукцион, проведен в началото на седмицата.

Медийната група, известна още като CME, е собственик на bTV и управлява редица телевизионни канали в Източна Европа.

“Ако бяха изкупили обратно повече облигации щеше да им се наложи да се финансират като пуснат повече свои акции на пазара и с отстъпка. Пазарът се страхуваше от разводняване на капитала, но се оказва, че рискът не е толкова голям“, казва Джоузеф Неми, анализатор в Komercni Banka AS за Bloomberg.

В понеделник австрийската Erste Group Bank AG намали оценката си за акциите на CME от „купувай“ на „задръж“ и намали очакванията за 12-месечна средна цена от 15 долара до 6,10 долара, аргументирайки се, че компанията вероятно ще трябва да продаде нови акции за повече от 250 млн. долара, за да рефинансира задълженията си.

През април стана ясно, че най-големият акционер в CME Time Warner Inc. ще предостави на медийната компания заем на стойност 300 млн. долара, като по този начин ще увеличи дела си до 40%.

Днес акциите на СМЕ се търгуват на цена 5,59 долара за брой, което е спад от 1,6% спрямо вчера. Преди решението за изкупуване на по-малко облигации те пропаднаха до 5 долара. За последната година пазарната капитализация на компанията се е стопила с над 70%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:46 | 14.09.22 г.
fallback