IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облигационери на Elpida атакуват сделката с Micron пред съда

Според японски юрист обаче ще им бъде трудно да попречат на сделката на стойност 2,5 млрд. долара

14:50 | 10.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Облигационери на Elpida атакуват сделката с Micron пред съда

Облигационери на Elpida Memory Inc. призовават японски съд да отхвърли планираната от американската компания за производство на чипове Micron сделка за придобиване на изпадналия в несъстоятелност японски конкурент Elpida за около 2,5 млрд. долара, твърдейки, че споразумението е „силно неблагоприятно“, пише Bloomberg.

Облигационерите, които твърдят, че представляват японски и международни пенсионни фондове, искат да представят алтернатива на сделката на Micron, става ясно от копие на иска в токийския областен съд, превод от който беше представен на 9-и юли в в американски съд в Уилмингтън, Делауеър. Elpida подаде молба за защита от фалит през февруари.

Micron се съгласи да поеме изпадналия в несъстоятелност японски конкурент Elpida за около 2,5 млрд. долара в началото на месеца. Micron ще плати на кредиторите на японската компания 750 млн. долара в брой и още около 1,75 млрд. долара на вноски до 2019 г., както обявиха двете компании след месеци на преговори.

Със закупуването Micron ще има пазарен дял от около 25% и ще стане вторият по големина производител на чипове за динамична памет, използвани преди всичко в персоналните компютри, след пазарния лидер – корейската компания Samsung.

„За облигационерите би било много трудно да сложат прът в колелото на сделката", заяви Коджи Ишикава, адвокат на DLA Piper в Токио, която не участва в делото. Все пак "може да има място за преговори, ако облигациите са в частни ръце и с право на вето", каза той.

Elpida е последният голям японски производител на чипове за динамична памет и подаде заявление за фалит през февруари. Жестоката конкуренция и трудната икономическа обстановка изхвърлиха компанията от пазара. Както и своя германски партньор Qimonda, Elpida пострада от продължаващата ценова война и свръхкапацитета на пазара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още