fallback

Сделката за БТК получи зелена светлина от ЕК

През август телекомът премина в ръцете на руската VTB Capital и „Корпоративна търговска банка“

16:40 | 22.10.12 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европейската комисия (ЕК) даде разрешението си за сделката за продажбата на БТК. Компанията ще бъде съвместно управлявана от руската VTB Capital (ВТБ) и българската „Корпоративна търговска банка“, гласи съобщението на комисията.

Сделката, след която двете банки получиха контрол върху телекомуникационната компания, е била разгледана по опростената процедура.

VТВ е финансова институция, активна в различни сектори по целия свят, допълват от ЕК. Що се отнася до "Корпоративна търговска банка", дейността й е съсредоточена в България. 

В началото на август чрез съобщение на БФБ-София собственикът „НЕФ Телеком България“ съобщи за продажбата на телекома. Начело на този консорциум преди време стоеше застрахователната компания AIG. Тя търсеше активно купувачи на оператора в продължение на няколко месеца. Два месеца, след като стратегическият инвеститор Turkcell получи официално уведомление, че кредиторите на телекома прекратяват усилията си да намерят купувач, се оказва, че все пак сделка ще има, но не с турската компания.

Според предложените от инвеститорите условия за преструктуриране, те ще предоставят 130 млн. евро на старшите обезпечени кредитори срещу мажоритарно дялово участие, като миноритарен дял ще остане за старшите обезпечени кредитори. Дългът на концерна ще бъде намален до 588 млн. евро. Офертата включва възможности за старшите обезпечени кредитори да продадат експозицията си на инвеститорите по време на приключването на сделката.

В случай, че бъдат упражнени всички възможни опции, старшите обезпечени кредитори ще имат възможност да погасят напълно участието си срещу обща сума от 617 млн. евро.

Така ефективната цена на акция на придобиването ще зависи от степента на упражняване на различните опции от страна на кредиторите и се очаква да бъде в рамките между 0,81 лева и 1,92 лева на акция, или общо между 234 и 554 млн. лв.

За първото полугодие БТК реализира приходи в размер на над 428 млн. лева и 27,5 млн. лева печалба. 

Свързани компании:

БТК АД (отписана)(5BT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:05 | 13.09.22 г.
fallback