IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Android задвижва три от всеки четири смартфона в света

Google продължава да отнема от пазарния дял на Apple при операционните системи

11:19 | 05.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Android задвижва три от всеки четири смартфона в света

Мобилната операционна система на Google – Android, засилва лидерската си позиция на пазара, като според анализатори покачва пазарния си дял до рекордните 75%. Apple със своята система iOS има едва 14,9% през третото тримесечие, обяви компанията за пазарни анализи IDC през уикенда. В Западна Европа всеки втори смартфон е с Android.

Като цяло през третото тримесечие са били продадени 136 млн. телефона с Android, пише IDC. През празничния коледен сезон тежестта на платформите може отново да поеме малко в посока към Apple: новият iPhone 5 бе показан на пазара едва в края на септември и много фенове на бранда отлагаха покупките си за този момент.

Популярността на системата на Google остави малко място на пазара за останалите производители. Делът на някога известния Blackberry на RIM потъна за една година от 9,5 до 4,3%.

Особено силен обаче е сривът при вече „погребаната“ операционна система Symbian на Nokia, която вече държи едва 2,3 на сто от пазара спрямо 14,6% година по-рано. Nokia отмести акцента в операционните системи от началото на годината към Windows Phone на Microsoft.

Но и пазарният дял на тази платформа е сравнително малък – според IDC смартфоните с Windows държат 2% от пазара спрямо 1,2 на сто преди година. Microsoft се надява на обрат чрез току-що появилия се на пазара нов вариант Windows Phone 8.

Доминацията на Android се доказва и от дела й при всички използвани устройства. Според изчисления на Comscore, цитирани от германското списание Focus, пазарният дял на устройствата с Android в края на септември се покачва за една година от от 27,2 до 50,1 на сто.

Водещ производител е Samsung с 31 на сто. Всеки пети смартфон в употреба пък е iPhone. Пазарният дял пада леко до 21 на сто. Данните на Comscore показват обаче действително активираните устройства, а не актуалните продажби.

Затова Symbian на Nokia държи 17,6% в статистиката на Comscore, въпреки че делът спада. Системите с Windows държат 5,8 на сто спрямо 9,2% година по-рано. Голяма част от тях обаче са по-стари устройства с предишната система Windows Mobile.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още