IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel с интерес към Sharp?

Според Kyodo News двете компании са във финалната фаза на преговори за инвестиция до 400 млн. долара

12:00 | 14.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Intel с интерес към Sharp?

Акциите на Sharp Corp., най-големия японски производител на LCD дисплеи, поскъпнаха до двумесечен връх на борсата в Токио, след като Kyodo News предаде, че компанията е във финалната фаза на преговори за продажбата на дял на Intel Corp.

Акцията поскъпна с над 11 на сто до 168 йени, отчитайки най-сериозното си повишение от 4-и септември насам. Така компанията бе с най-висок ръст сред японския индекс Nikkei 225 Stock Average, който иначе нарасна с 0,1%.

Според Kyodo Sharp е на финалната права за инвестиция в размер на 30-40 млрд. йени (377-400 млн. долара) от страна на Intel, която би направила производителя на чипове най-голям акционер в компанията. Преговорите били пред приключване.

В последните месеци Sharp е изложен на силен натиск. Изтичащата в края на март фискална година вероятно ще донесе на компанията загуба от 450 млрд. йени (4,3 млрд. евро), а Sharp дори изрази съмнение в способността си да оцелее. Силната конкуренция преди всичко от Азия начело с южнокорейския противник Samsung агресивно отнема пазарен дял от японците.

Към това трябва да се добави и силната йена, която затруднява експортния бизнес. Допълнителна слабост в резултатите внася и построеният за огромна сума завод за LCD панели в Западна Япония, който отчита загуби още от старта на производството си през 2009 г.

На Sharp тежат и високи задължения. Концернът вече сключи ипотека за фирмената си централа. В края на септември компанията договори кредити от Mizuho Financial Group и Mitsubishi UFJ Financial Group на стойност 3,6 млрд. евро.

След обявената вчера втора поредна рекордна загуба Sharp губи доверието и на инвеститорите. Кредитната агенция Fitch понижи рейтинга на компанията до неинвестиционно ниво. С това за Sharp става все по-трудно и по-скъпо да си набавя свежи пари на капиталовия пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още