IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакванията на Samsung за последното тримесечие надминават прогнозите

Предварителните данни на корейския производител изненадаха приятно инвеститорите и неприятно конкурента Apple

11:41 | 08.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Очакванията на Samsung за последното тримесечие надминават прогнозите

Най-големият в света производител на смартфони и чипове памет Samsung очаква пета поредна рекордна година. През изминалото тримесечие оперативната печалба е скочила с 89% на годишна база до 8,8 трлн. вона (6,3 млрд. евро), показват очакванията на компанията от Южна Корея.

Ръста в приходите се оценява на 18,4% спрямо същия период на миналата година до 56 млрд. вона (40,4 млрд. евро), съобщава Ройтерс. Подробен отчет за тримесечните резултати електронният гигант ще даде на 25-и януари.

Ако технологичната компания постигне в действителност тези резултати, тя ще подобри и резултата си от третото тримесечие на годината с 8,6%. В същото време Samsung ще надмине отново и очакванията на пазара и ще остави основния си конкурент Apple отново далеч зад себе си.

Основа за отличните данни от една страна е необузданият бум в смартфон бизнеса. Samsung обаче отдава плюса и на силното търсене на плоски дисплеи за мобилни устройства, като таблети.

Междувременно стана ясно, че Samsung иска да разшири господството си на пазара на телевизори с помощта на необичайно големи екрани. По време на изложението за потребителска електроника CES International 2013 концернът представи телевизори с размер на екрана до 110 инча (279 см), които представляват изображения в ултрависока разделителна способност.

"Днес ще видите това, което клиентите наистина искат и се нуждаят утре", заяви председателят на Samsung Бу-Кеун Юн в понеделник в Лас Вегас. „Размерът на екрана в момента е най-важният критерий при решенията за закупуване за европейския пазар“, казва Ханс Винандс, старши вицепрезидент на Samsung Electronics GmbH, Германия, в интервю за информационна агенция DPA. Триизмерните телевизори пък са особено популярни сред по-младите клиенти и семействата с деца.

Очакваното от някои наблюдатели обявяване на нов топ модел смартфон от серията Galaxy обаче не се състоя на CES. Много е вероятно обаче това да се случи на Mobile World Congress в Барселона в края на февруари, когато може да станем свидетели на Galaxy S4, пише Bloomberg.

В Лас Вегас Samsung сигнализира също така, че не иска да оставя своите топ продукти на телекомуникационния пазар напълно зависими от Google и Android. За САЩ Samsung обяви смартфона Ativ Odyssey с Windows Phone 8 на Microsoft, който в САЩ се продава чрез Verizon Wireless. В допълнение групата намекна преди CES, че планира да създаде смартфон с базирана на Linux операционна система Tizen, която ще е разработена съвместно с Intel.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:56 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още