IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple, Google, Intel и Adobe уредиха иска, че са съгласували заплатите си

Искът в САЩ претендираше за вреди на стойност 3 млрд. долара от името на над 64 хил. служители

11:08 | 25.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Apple, Google, Intel и Adobe уредиха иска, че са съгласували заплатите си

Четири от най-големите технологични фирми - Apple, Google, Intel и Adobe – са уредили колективен иск, според който те са се разбрали да държат ниски заплатите, които плащат, съобщава ВВС. Фирмите не разкриват подробности за споразумението.

Делото твърди, че фирмите са се уговорили да не си крадат персонал, което е попречило на служителите да получават по-добри предложения за работа. Делото бе насрочено за разглеждане следващия месец.

Искът в САЩ претендираше за вреди на стойност 3 млрд. долара от името на повече от 64 000 служители в четирите фирми. Ако фирмите бяха загубили делото и бяха присъдени обезщетения, те биха могли да се утроят до 9 млрд. долара съгласно антитръстовите закони на страната.

Според някои информации обмен на имейли, цитиран в иска, показва как бившият главен изпълнителен директор на Google Ерик Шмидт казва на покойния шеф на Apple Стив Джобс, че представител на Google, който е вербувал служители на Apple, ще бъде уволнен.

Друг обмен на електронни съобщения показва, че HR директори в Google са питали Шмидт дали да споделят споразумението с Apple с други конкуренти, на което той е отговорил, че предпочита да го направят само устно, за да не бъде съдена компанията, разкрива Ройтерс.

Чък Мълой, говорител на Intel, заяви, че фирмата отрича обвиненията, но е избрал да уреди иска, „за да се избегнат рисковете, тежестите и несигурността на съдебния спор".

"Ние твърдо вярваме, че нашите кадрови политики по никакъв начин не са намалили конкуренцията за таланти на пазара на труда", пък заявяват от Adobe. Google и Apple са отказали коментар.

Някои от засегнатите служители са работили в производителя на софтуер Intuit и филмовите студиа Pixar Animation и Lucasfilm. Трите компании договориха уреждане на претенциите към тях срещу 20 млн. долара, което обаче трябва да бъде одобрено от съда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още