IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски съд отхвърли патентните претенции на френската Gemalto

Компанията заведе дело срещу редица технологични гиганти, твърдейки, че те са нарушили нейни патенти

16:13 | 20.06.14 г.
Американски съд отхвърли патентните претенции на френската Gemalto

Френската компания за дигитална сигурност Gemalto NV заяви, че Апелативният съд на САЩ отхвърля нейна патентна претенция, отнасяща се до операционната система за смартфони Android, пише Ройтерс.

Фирмата заведе дело в САЩ през октомври 2010 г. срещу Google, Motorola, Samsung и HTC, твърдейки, че техните приложения за Android са нарушили нейни патенти.

„Gelmato последователно е патентовала и лицензирала своите иновации, така че определено сме разочаровани от съдебното решение по отношение на обхвата на използване на някои от нашите обекти на интелектуалната собственост“, посочи Оливие Пиу, главен изпълнителен директор на компанията.

Той допълни, че решението „няма да повлияе на лицензирането на нашите исторически патенти, нито на дългосрочните цели на компанията“.

Анализатори на ING заявиха, че отхвърлянето на иска от съда е разочароващо.

„Бяхме изчислили, че, ако Gemalto спечели делото, компанията може да получи правото на еднократно обезщетение за нанесените щети, или на по-висока сума, която може да достигне 30-50 млн. евро годишно“, посочват експертите от ING.

По техни оценки патентният бизнес на Gemalto носи по 15 млн. евро на компанията годишно. Ако компанията беше спечелила делото, тази сума можеше да се удвои. 

Говорителят на Gemalto не е открит за коментар.

В Gemalto работят повече от 12 000 души в 44 страни. За 2013 г. компанията отчете приходи от 2,4 млрд. евро. Акциите на компанията се сринаха с 1,8% в Амстердам в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:13 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още