IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AliCloud - малко известният бизнес на Alibaba

Гигантът в онлайн търговията притежава управляваща центрове за данни компания

10:32 | 18.10.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Сред по-малко известните бизнеси на китайския гигант в онлайн търговията Alibaba Group Holding е компания, наречена AliCloud, която на 17-и октомври беше домакин на конференция за разработчици в Китай.

AliCloud управлява центрове за данни. Различни компании плащат на AliCloud, за да получат достъп до своите центрове за данни и да се възползват от своите изчислителни ресурси. Фирмите се таксуват спрямо това каква е изчислителната мощност, която потребяват, подобно на плащането на сметки за комунални услуги. Тези такси представляват основните приходи на AliCloud, която е бизнес подразделение на Alibaba, пише Wall Street Journal.

“Ние сме като пътя, а компаниите, които използват нашата инфраструктура, са колите на този път“, коментира главният технологичен директор на Alibaba Уан Дзиен.

AliCloud все още е твърде малка в сравнение с огромните платформи за пазаруване на Alibaba като Taobao и Tmall.

Уан отказва да разкрие приходите и финансовите резултати на AliCloud, както и дали бизнесът е печеливш. Той го описва единствено като „много устойчив“. По думите на Уан AliCloud не участва в управлението и анализа на масивите от данни, събирани от Taobao и Tmall.

Освен това AliCloud няма достъп до данните, събирани от компаниите, които използват нейните облачни ресурси, коментира Уан. Представителите на някои от тези фирми са сред 10-те хиляди присъстващи на конференцията на AliCloud.

Една от тях е компанията 12308 Network Technology, която предоставя услуга за онлайн резервиране на билети за автобус. Тя събира информация от автогарите на територията на Китай, за да помага на пътниците да планират по-ефективно своите пътешествия.

AliCloud разработва и собствена операционна система за центрове за данни, смартфони, умни телевизори и други устройства. Тази за смартфони носи името Yun OS. Тя срещна големи трудности през 2012 г., когато Google не позволи на производителя на компютри Acer да пусне нов телефон, който да използва тази операционна система, посочвайки, че тя е „несъвместима“ с Android на Google.

Acer е член на съюз за ползване на Android, който не позволява на членовете си да работят с операционни системи, които само отчасти са съвместими с Android.

По време на конференцията холандската компания Philips показа нов смартфон, който работи именно с Yun OS. Но операционната система се нуждае от нещо повече от новия телефон на Philips, за да пробие на пазара. Philips е второстепенен играч на пазара на смартфони. Компанията е по-известна със своята битова техника.

Уан отказва да коментира перспективите пред Yun OS, посочвайки, че компанията скоро ще организира още едно събитие, за да предостави актуална информация за нея.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още