IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологиите заплашват 35% от работните места във Великобритания до 20 години

Най-уязвими са длъжностите в администрацията, офис услугите, продажбите, строителството, производството и др.

17:19 | 10.11.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Технологиите заплашват 35% от работните места във Великобритания до 20 години

Технологичният напредък заплашва да отнеме работните места на милиони британци през следващите 20 години, показва ново изследване на ефекта на технологиите върху пазара на труда.

Техническият прогрес, автоматизацията и роботиката ще доведат до значителна промяна на трудовия пазар във Великобритания, като 35% от съществуващите работни места там ще бъдат изложени на риск от това да бъдат заменени, според проучването на одиторската фирма Deloitte и Оксфордския университет.

„Напредъкът на технологиите ще направи така че длъжностите, за които са необходими неколкократна обработка, технически и спомагателни услуги, да бъдат заменени от такива, изискващи дигитални, управленски и креативни умения. Тези тенденции отдавна вече са в ход“, се казва в доклада.

Длъжностите във Великобритания, за които се заплаща по-малко от 30 хил. лири на година, се оказват 5 пъти по-застрашени от това да бъдат заменени спрямо длъжностите, получаващи над 100 хил. лири. В Лондон длъжностите под границата от 30 хил. лири пък са 8 пъти по-застрашени.

Въпреки че 35% от съществуващите работни места на Острова са застрашени от автоматизация през следващите 2 десетилетия, за 4 от 10 длъжности има минимален или нулев риск. В английската столица рискът за 30% от работните места от автоматизация е голям, докато 51% от длъжностите не са или са леко застрашени.

Изложени на най-голям риск от автоматизация са длъжностите в областите на администрацията, офис услугите, продажбите, придвижването, строителството и минното дело, производството.

От другата страна са длъжностите в сферите на управлението, финансовите услуги, изчисленията, инженерство и наука, образование, правни услуги, обществени услуги, изкуство, медии и здравеопазване, за които ако въобще има риск, то той е минимален. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
akvari_um
преди 9 години
какви пари ? направи си сами
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
akvari_um
преди 9 години
какви работни места , какви технологии? какви проценти ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още