IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SoundCloud води преговори за набирането на 150 млн. долара

Компанията за аудио споделяне събира средства за сключването на споразумения за лицензиране с големите звукозаписни компании

10:56 | 10.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Популярната услуга за музикално и аудио споделяне SoundCloud води преговори за набирането на 150 млн. долара в нов кръг на финансиране, при който се очаква пазарната ѝ стойност да достигне 1,2 млрд. долара, твърдят източници, запознати със случващото се.

Компанията от Берлин събира средства в опит за сключването на споразумения за лицензиране с големите звукозаписни компании и да започне да се конкурира с големи компании като Spotify, която набра 250 млн. долара в края на миналата година, и Beats Music, която в момента е собственост на Apple, пише Wall Street Journal.

Това ще бъде важен момент за седемгодишната компания, основана от главния изпълнителен директор Александър Люнг, бивш звуков дизайнер, и от технологичния директор Ерик Валфорс. Люнг и Валфорс създават услугата с идеята тя да бъде нещо като YouTube, но само за звукови файлове, място, където установени и амбициозни музиканти да качват и споделят музиката си с общността, създадена в SoundCloud. По-голяма част от съдържанието на сайта е музика, но има и голямо разнообразие от аудио файлове като подкастове и комедийни клипове.

По данни на компанията услугата привлича повече от 175 млн. уникални слушатели всеки месец, а създаделите на съдържание качват около 12 часа записи всяка минута. За сравнение Spotify има повече от 50 млн. потребители. 12,5 млн. от тях плащат по 120 долара годишно за неограничен достъп до музика.

За разлика от стандартните услуги за стрийминг на музика, които събират месечни такси от слушателите, SoundCloud събира месечни абонаментни такси на база обема на съдържанието, което потребителят качва в сайта. През тази година SoundCloud започна да пуска реклами на слушателите и планира през 2015 г. да пусне собствена абонаментна услуга за слушатели.

Въпреки своята популярност, SoundCloud се бори за сключването на няколко важни споразумения с големите звукозаписни компании.

Основните лейбърли – Universal Music Group, Sony Music Entertainment и Warner Music, използват платформата, за да промотират своите записи и нови таланти, но са разочаровани от последните опити на SoundCloud за генериране на печалба от съдържанието на сайта.

Warner Music е единствената голяма звукозаписна компания, която е сключила лицензионно споразумение с услугата и от тази есен е един от т.нар. „премиум партньори“ на SoundCloud. От своя страна сайтът обеща да пусне платена абонаментна услуга през следващата година. Warner придоби и малък дял от компанията.

Но Universal и Sony Music не печелят средства от сайта, а преговорите им със SoundCloud не отбелязват никакъв напредък от месеци, твърдят източници, запознати с въпроса.

Някои мениджъри на лейбъли се съмняват в бизнес модела на SoundCloud и имат притеснения за това как ще бъдат изплащани средствата на техните изпълнители, когато само фрагменти от песните им се пускат в услугата в някои случаи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още