IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джак Ма се извини за тайния запис, в който критикува конкурент на Alibaba

Според него казаното е било в рамките на личен разговор, който не е трябвало да се появява в публичното пространство

17:25 | 09.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джак Ма. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Джак Ма. Снимка: архив Ройтерс

Основателят на Alibaba Holdings Джак Ма се извини за свое тайно записано изказване, в което посочва, че един от конкурентите на компанията му за онлайн търговия е изправен пред „трагедия“. Ма разкри, че негов приятел е записал и пуснал в мрежата коментарите му, които е трябвало да останат лични.

В публикация в своята страница в микроблога Sina Weibo Ма заяви, че не е очаквал критиките му за конкурентната JD.com да бъдат записани от приятел и да се появят по-късно в китайските медии. Ма не разкри кой е приятелят, за когото говори, пише The Wall Street Journal.

„Следващия път, в който водя разговор, ще бъде в обществена баня“, коментира основателят на Alibaba във връзка с това, че е готов да организира срещу на места, където хората не носят много дрехи, в които да крият записващи устройства.

Коментарите на Ма, които циркулират из китайските медии, са свързани с бизнес модела на JD.com.

„JD вероятно ще бъде трагедия и е трагично, че аз предупредих всички за това още от първия ден“, посочва в записа Джак Ма. „Ето защо казах на всички в компанията да не припарват до JD.com”.

Въпреки че JD.com и Alibaba са преки конкуренти в онлайн търговията, двете използват различни бизнес модели. JD.com разполага с всички продукти, които предлага, тъй като те се намират в нейните складове. Компанията има собствена логистична система за доставки в цялата страна.

От своя страна Alibaba е в ролята на посредник, който улеснява продажбата на стоки от други фирми, а след това използва трети страни – логистични фирми за доставка.

Според Ма моделът на JD.com е по-труден за работа в дългосрочен план, тъй като поръчките и доставките в Китай нарастват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още