fallback

КЗК: Цифровизацията не беше постигната спрямо очакванията

Регулаторът предлага законодателни промени, чрез които да се коригират недостатъците

13:33 | 01.04.15 г. 22

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) смята, че преминаването от аналогова към цифрова телевизия не е било изпълнено спрямо очакванията и избраният модел е довел до отлив на интереса към цифровото телевизионно и радиоразпръскване.

Не е налице и достатъчно телевизионно съдържание, което да се разпространява чрез мултиплексите, пише още в свое становище регулаторът.

Оценката на КЗК е, че очакваното засилване на междуплатформената конкуренция между медиите в резултат на цифровизацията не е настъпило. Не са навлезли и нови участници на този пазар въпреки увеличения капацитет за пренос и излъчване на радио и телевизионно съдържание.

Затова и заключението на Комисията е, че не е постигната в очакваната степен основната цел на цифровизацията, а именно - ефективно и ефикасно използване на радиочестотния спектър, осигуряване на по-добро качество и програмно разнообразие в полза на потребителите.

От КЗК предлагат на компетентните държавни органи и на тези, разполагащи със законодателна инициатива, да преценят дали са нужни облекчения с оглед повишаване конкурентоспособността на операторите на мултиплекси по отношение на задължението на операторите да резервират капацитет за разпространение на търговски програми със статут на „must carry“.

Нужно е да се преразгледа  и дали при техническа възможност за това не би било подходяща мярка да им се позволи да излъчват и кодирани програми (при липса на достатъчно лицензирани за разпространение през мултиплекси програми и/или при нежелание за разпространение на програмите със статут „must carry“ през мултиплекси от страна на телевизионните оператори).

КЗК също така е на мнение, че е необходимо да бъдат предвидени ясни критерии и механизми за определяне на програмите, които подлежат на задължително разпространение съгласно Закона за радиото и телевизията.

Припомняме, че на 30 септември 2013 година беше изключен аналоговият сигнал на излъчване на радио и телевизионен сигнал.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:51 | 13.09.22 г.
fallback