IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IPO-то на Fitbit може да я оцени на 3,7 млрд. долара

Компанията може да осъществи петото най-голямо първично публично предлагане тази година

12:01 | 17.06.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Fitbit Facebook page</em></p>

Снимка: Fitbit Facebook page

Пионерът в сферата на преносимите устройства за измерване на физическите показатели на тялото Fitbit Inc. и нейните акционери са напът да съберат повече от 600 млн. долара в рамките на днешния ден, благодарение на първичното публично предлагане на компанията, което има шанса да се превърне в петото най-голямо IPO тази година, посочва Dealogic.

Акциите на компанията от Сан Франциско се радват на голям интерес от страна на инвеститорите, благодарение на изключително рядката комбинация за технологично IPO: добре разпознаваем бранд, стабилен ръст на приходите и годишната печалба.

Fitbit ще бъде едва втората компания от 12-те технологични IPO-та тази година, която ще отчете нетна печалба за последната фискална година.

Същевременно първичното публично предлагане ще се сблъска и с няколко предизвикателства. Силните резултати на Fitbit са разглеждани със скептицизъм от някои инвеститори, които поставят под въпрос дали компанията може да запази пазарния си дял и да се справи с конкуренцията на Apple Watch.

“Въпросът е дали Apple ще дойде и ще ги измести, както направи с Nokia на пазара на смартфони”, коментира Даниел Морган, старши портфолио мениджър в Synovus Trust.

Други инвеститори поставят под въпрос доколко уместни са технологичните IPO-та. Голяма част от най-търсените фирми, от Uber до Xiaomi и Snapchat, остават в частни ръце след кръгове на финансиране с рисков капитал, които водят до 11-цифрови пазарни оценки.

Засега вълнението около успеха на Fitbit води до голямо търсене на акциите ѝ. 8-годишната компания увеличи броя на акциите си във вторник, а нейните акционери продават до 34,5 млн. от тях. Освен това вдигнаха прогнозата за ценовия диапазон до 17-19 долара за акция. Това може да оцени Fitbit на 3,7 млрд. долара.

Сделката се ръководи от Morgan Stanley, Deutsche Bank и Bank of America. Очаква се акциите да започнат да се търгуват в четвъртък (18 юни) на борсата в Ню Йорк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още