fallback

Новото бъдеще на електроенергията

През следващите 25 години човечеството ще получава електроенергията си по съвършено нов начин, твърди ново проучване

12:22 | 19.07.15 г. 45

Бумът на пазара на възобновяема енергия вече се случва. Трилиони долари ще бъдат инвестирани в сектора през следващите 25 години, което дълбоко ще промени начина, по който хората получават електричеството си. Това сочи нова прогноза на Bloomberg New Energy Finance (BNEF) за световния енергиен пазар до 2040 г.

Според BNEF съществуват шест големи фактора, които ще се отразят на енергийните пазари през следващите 25 години.

Цената на слънчевата енергия продължава да пада

Цената на слънчевата енергия ще продължи да спада, докато не стане най-евтината форма на енергия на все повече национални пазари. До 2026 г. големите соларни централи ще бъдат конкурентни в по-голямата част от света, твърди BNEF. Цената за поддържане на фотоволтаична слънчева електроцентрала ще спадне почти наполовина през следващите 25 години, дори ако цените на изкопаемите горива се вдигат.

Слънчевата енергия в крайна сметка ще стане толкова евтина, че ще надделее над електроцентралите, които ползват изкопаеми горива, дори над вече съществуващите въглищни и газови електроцентрали. Въглищата бяха в основата на индустриалната епоха. Следващите 25 години обаче ще сложат край на това господство.

Слънчевите милиарди ще се превърнат в слънчеви трилиони

С поевтиняването на цената на слънчевата енергия инвестициите ще се повишат. Според BNEF инвестициите в слънчевата енергия ще достигнат 3,7 млрд. долара до 2040 г. Само слънчевата енергия ще формира повече от една трета от новия световен енергиен капацитет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:47 | 13.09.22 г.
fallback