IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрите резултати на ARM изстреляха акциите ѝ нагоре

Компанията, произвеждаща чипове, обяви приходи, надминаващи очакванията на анализаторите

17:58 | 21.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Компанията ARM Holdings, чиито чипове са включени в почти всички смартфони по света, отчете приходи за третото тримесечие, които надминават очакванията на анализаторите, след като фирмата привлече нови клиенти, които ползват по-новата и по-скъпа технология. В резултат от това цената на акциите на фирмата отбеляза най-големия си скок от повече от две години, пише Bloomberg.

Цената на книжата на ARM скочи с 8,3% до 1,043 пенса за брой сутринта в Лондон, след като по-рано нарасна с 9,8% - най-голямото увеличение от април 2013 г. 

През периода приходите нарастват с 24% до 243,1 млн. паунда (375 млн. долара), обяви базираната в Кеймбридж, Великобритания, компания. Средната оценка на анализаторите беше за 240,9 млн. паунда, сочат данни, събрани от Bloomberg. В американски долари продажбите на ARM нарастват със 17%.

Компанията преодолява забавянето на продажбите на смартфони благодарение на своите 64-битови чипове. Те са много по-мощни и работят в по-новите устройства, които трябва да обработват повече информация, като iPhone 6 на Apple и Galaxy S6 на Samsung Electronics. Въпросните чипове в крайна сметка може да бъдат включени в половината от всички смартфони в света, твърдят от ARM.

ARM има „много силен растеж в редица пазари“, където са използвани продуктите ѝ, твърди главният изпълнителен директор Саймън Сигърс в интервю за Bloomberg TV. “Ако погледнем как се представят данните за годината, приходите ни от лицензи се увеличават и ние се надяваме това да продължи“.

Очаква се продажбите на смартфони да се увеличат с 10,4% през тази година, което е по-малко от миналогодишния ръст от 27,5%. Причината за това е драматичното забавяне на китайската икономика, най-големият пазар за тези устройства, обяви през август компанията за проучвания IDC. Пазарът на смартфони в Китай ще нарасне с 1,2% през тази година, спрямо 19,7% растеж през 2014 г., посочва още IDC.

Новоназначеният главен изпълнителен директор Крис Кенеди миналия месец заяви, че ARM ще увеличи своите инвестиции в технологии, свързани с интернет на нещата и сървъри, за да спечели пазарен дял в индустрии, които са отвъд пазара на смартфони.

Инвестициите ще растат до 2017 г., когато ще са достигнали 40 млн. паунда.

Приходите, които ARM получава от продажбата на устройства, на които продава лицензи за своите технологии, са нараснали с 35% до 203 млн. долара през тримесечието.

Продажбите на лицензи, които ARM записва, когато някоя компания сключи споразумение да разработи продукти, базиран на нейната технология, са нараснали с 2% до 145,1 млн. долара, след като компанията успя да сключи договори за сензори, предвидени за свързани устройства, смартфони и сървъри.

ARM обяви, че очаква годишните ѝ приходи в долари да отговорят на пазарните очаквания. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още