IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илон Мъск и технологични магнати създадоха компания за изкуствен интелект

Проектът OpenAI е получил над 1 млрд. долара финансиране

11:25 | 12.12.15 г.
<p>
	Илон Мъск. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Илон Мъск. Снимка: архив Ройтерс

Илон Мъск, Питър Тийл и други технологични предприемачи залагат на това, че талантливите изследователи, които разполагат с достатъчно свобода и пари, могат да развият системи за изкуствен интелект, които са толкова добри, колкото тези на големите екипи на Google, Facebook и Microsoft, пише Bloomberg.

Двамата инвеститори са сред тези, които подкрепят Open AI, организация с нестопанска цел, която беше представена в петък. Тя ще проучва нови системи за изкуствен интелект и ще споделя своите открития със света. Мъск, главен изпълнителен директор на Tesla Motors и Space Exploration Technologies, както и Сам Олтман, президент на Y Combinator, ще бъдат съпредседатели. Организацията е получила финансова подкрепа от Мъск, Тийл, който е съосновател на PayPal Holdings и Palantir Technologies, Рейд Хофман и от компании като Amazon Web Services и Infosys.

Тази група поддръжници е дала “значителна” сума пари за финансирането на проекта, твърди Мъск в интервю, допълвайки, че според него става дума поне за 1 млрд. долара.

През последните години областта, занимаваща се с изкуствения интелект, премина от етап, в който беше не особено популярна, към нещо, което е определящо за технологиите вече. По-бързите компютри, наличието на големи масиви от данни, както и корпоративното спонсорство са развили технологията до точка, в която тя захранва системите за търсене на Google, помага на Facebook да разпознава снимки и позволява на колите на Tesla да се управляват автономно по пътищата.

Това развитие доведе до известно безпокойство, но и до голям оптимизъм. През есента на 2014 г. Мъск описа развитието на изкуствения интелект като “призоваване на демон”. Но по повод проекта OpenAI Мъск заявява, че идеята му, че ако една технология ще бъде използвана, то е хубаво тя да се ползва добре.

По думите му хората, които стоят зад тази инициатива, не искат да има никакви негативни изненади.

Главен технологичен директор на OpenAI е Грег Брокман, който е заемал същия пост в Stripe - стартъп, оценен на 1 млрд. долара.

Организацията е привлякла множество таланти, като работата им е от разработката на роботи до създаването на софтуер, който може да подобрява собствения си код, за да решава нови проблеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:52 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още