IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Колко данъци плащат големите технологични компании в САЩ?

Компаниите често получават критики, че се опитват да укрият данъци в страни с по-ниски ставки

13:21 | 22.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Големи технологични компании като Apple и Google често биват обвинявани, че укриват данъци в САЩ, като отчитат печалбите си в страни с по-малки корпоративни данъчни ставки, припомня Statista.

На въпрос какви са практиките на компанията за укриване на данъци, главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук отхвърля обвиненията, заявявайки, че Apple плаща „всеки данъчен долар, който дължи“. Освен това той критикува американския данъчен кодекс за това, че не е актуален спрямо дигиталната епоха и твърди, че Apple плаща повече данъци от която и да е друга компания.

Макар че това може да е вярно като обща абсолютна стойност, определено не е така по отношение на забележителната печалба на компанията в чужбина.

През 2014 г. Apple плаща данък върху печалбата в размер на 13,97 млрд. долара, което е повече от това, което IBM, Microsoft и Google плащат, взети заедно.

По-важното обаче е, че ефективната данъчна ставка на Apple (средната ставка, с която се облага печалбата преди данъци) през 2014 г. е 26,1%. Макар сумата да е много по-голяма от тази на много други подобни технологични компании, тя е с 2,5 процентни пункта под средната данъчна ставка, плащана от компаниите в S&P 100 през 2014 г., да не говорим за ставката на задължителния федерален данък върху печалбата в размер на 35%.

Както показва графиката, Apple далеч не е единствената, която се опитва да плаща възможно най-малко данъци. И все пак обаче тя плаща много по-високи от много други компании.

Infographic: How Much U.S. Tech Companies Pay in Taxes | Statista

Още подобни графики можете да разгледате тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още