IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple може да съхранява пръстови отпечатъци в облака

Нов патент показва, че компанията може би ще трябва да промени политиката си по отношение на опазването на данните

13:10 | 30.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Скоро може да имате възможност да свалите своя пръстов отпечатък и тези на членовете на вашето семейство и приятелите от мрежата. Нов патент на Apple показва, че компанията може би планира да запазва вашия най-уникален идентификатор, да го качи в облака и след това да ви позволява да го изтегляте на друг iPhone.

Патентът носи името “Finger Biometric Sensor Data Synchronization VIA A Cloud Computing Device And Related Methods” и ще бъде уникален с това, че позволява съхраняването и споделянето на пръстови отпечатъци, пише Digital Trends.

На пръв поглед тези планове изглеждат в противоречие на всички общи условия на Apple относно сигурността. През септември 2013 г., когато технологията за идентифициране с едно докосване беше пусната за първи път, Apple настояваше, че индивидуалните пръстови отпечатъци никога не бива да се съхраняват. Вместо това компанията обяви, че Touch ID просто ще генерира “математическо представяне” на най-ключовите линии и вдлъбнатини. И дори тази информация ще се съхранява локално само в телефона.

Сегашната политика за сигурност, която последно беше изменена на 2 ноември тази година, посочва, че iOS и други приложения нямат достъп до данните за пръстовите отпечатъци и тази информация никога не достига до сървърите на Apple, нито ще бъде съхранявана в iCloud или някъде другаде.

Но с появата на новия патент на хоризонта може би е време Apple да преосмисли предишните си обещания.

А може би не. Патентът не предполага, че Apple ще съхранява снимка на пръстовите отпечатъци. Вместо това ще пази “биометрични данни”. И ако това не ви успокоява, бележките в патента посочват, че ще трябва първо да влезете първо с вашия уникален Apple ID, преди да получи достъп до тази информация, така че тя е значително по-защитена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още