IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google ще плати 130 млн. паунда на Великобритания

Компанията се споразумя по данъчния спор с Лондон, като сумата обхваща данъци до 2005 г.

09:05 | 23.01.16 г.
Google ще плати 130 млн. паунда на Великобритания

Alphabet Inc. се съгласи да плати на Великобритания 130 млн. паунда (185 млн. долара), за да уреди данъчен спор, съобщава Bloomberg.

Информационната агенция припомня, че технологичният гигант попадна във фокуса на европейските власти заради данъчните му плащания.

Google ще възприеме нов подход към данъците на Острова, а споразумението обхваща данъците до 2005 г., съобщават от компанията в изявление. Google вече ще плаща данъци на базата на приходите от базирани във Великобритания рекламодатели, което ще отразява размера и обхвата на бизнеса на компанията в страната.

От британската данъчна служба коментират, че налагат безпристрастно данъчните правила без оглед на размерите на фирмите. “Мултинационалните компании трябва да плащат данъка, който дължат, и ние няма да приемем по-малко”, посочват от службата.

Google търпи остри критики заради прилагането на иновативни инструменти с цел запазването на по-ниски данъчни ставки, но не е сама. Apple Inc. например също е разследвана от европейските власти и може да бъде принудена да плати 8 млрд. долара за данъци със задна дата, отбелязва агенцията.

Европейски представители обвиняват производителя на iPhone, че използва дъщерни дружества в Ирландия, за да избегне плащането на данъци върху приходи, генерирани в чужбина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още