IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Качеството на звука не е определящо за слушащите музикален стрийминг

Най-важният фактор, който може да накара хората да плащат за абонамент, е пълният контрол върху това какво слушат

13:45 | 25.01.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: www.pixabay.com</em></p>

Снимка: www.pixabay.com

Слушателите на музика посредством стрийминг услуги всъщност никак не се интересуват от качеството на звука. Това показва скорошно проучване на MusicWatch, според което само малка част от музикалните фенове биха платили да слушат музика с по-добро качество на звука, пише Quartz.

Компанията за проучвания, която е анкетирала повече от 7700 души, е запитала музикалните слушатели, които ползват безплатна стрийминг услуга, кое би ги накарало да платят за нея. Само 6% твърдят, че звукът, подобен на този от компактдиск, може да ги накара да платят.

 

Това е лоша новина за услугата на Джей-Зи Tidal, която е изградена на обратното твърдение. Тя се обзалага, че феновете ще платят повече за по-добро качество на звука. До момента тази стратегия не е пожънала успех. Премиум услугата струва 19,99 долара на месец, но платформата предлага и такава за 9,99 долара месечно, като качеството на звука е като от MP3. Същевременно Tidal не успява да увеличи значително своята потребителска база. През септември Джей-Зи написа в Twitter, че Tidal има 1 млн. абонати. През април тя имаше 770 000.

За сравнение Spotify, която предлага музика с MP3 качество на звука, има 20 млн. Абонати, които плащат за услугата. Apple Music, която стартира през юни с подобно качество на звука като това на Spotify, имаше 6,5 млн. плащащи абонати през октомври. И двете услуги струват 9,99 долара на месец. Spotify предлага и безплатна услуга, която включва реклами.

В допълнение към всичко това 11% от ползващите музикални стрийминг услуги твърдят, че биха платили за абонамент, ако качеството на звука е толкова добро, колкото в звукозаписно студио. Но това е изключително висока летва за достигане, при положение, че повечето хора слушат музика от смартфоните си (67%).

Твърди се, че Apple експериментира с изключително високо качество на звука, като в студио, което ще изисква промяна в аудио жаковете на телефоните.

Факторът, който може да повлияе най-много на хората и да ги накара да платят месечна такса, е пълният контрол върху слушането, или възможността да избират всеки изпълнител, албум или песен, която искат да чуят по всяко време.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
Ivan.r
преди 8 години
Мрън, мрън, са па и претенции.Човекът ти диджейства а ти се цупиш :D :DНа мен лично ми е много тъпо ако трябва да слушам някой запис с нисък битрейт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
mrynmryn
преди 8 години
Зависи от силата на звука, мен лично ме заболява главата ако е силно, но в залата има един младеж, на който му чувам музиката от другия край на залата, при положение, че има пусната музика + трениращи хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
ceneto
преди 8 години
че то тези дето слушат музика със слушалки и телефон, прогресивно оглушават закво да си харчат парите за глупости
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още