IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nintendo възлага надежди на мобилните си игри, докато печалбата ѝ спада

Компанията обяви, че втората ѝ игра за смартфони ще включва един от най-известните ѝ герои

15:36 | 03.02.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Гигантът във видео игрите Nintendo отчете рязък спад на нетната си печалба за тримесечието, но подхрани надеждите на феновете, като обеща, че нейната втора игра за смартфони ще включва един от най-харесваните герои на компанията, пише Wall Street Journal.

Nintendo отказа да разкрие за кой от франчайзите ѝ става дума, като сред тях се нареждат Super Mario Brothers, The Legend of Zelda и Donkey Kong. Новината даде на феновете нова тема за обсъждане, докато чакат излизането на първото мобилно приложение на Nintendo - Miitomo.

Nintendo обяви, че скоро ще стартира предварителните регистрации за Miitomo, но не разкри на коя дата. Когато компанията разкри Miitomo през октомври, тя разочарова инвеститорите и играчите, защото новият продукт звучи повече като приложение тип социална мрежа, отколкото традиционна видео игра.

“Втората игра няма да бъде друго приложение за общуване, а планираме да използваме един от нашите герои, който е добре познат на феновете”, разкри главният изпълнителен директор на Nintendo Татсуми Кимишима.

Компанията зависи доста от навлизането си на пазара на мобилни игри, който през последните години отбелязва по-голям растеж от индустрията за видео игри. На фона на тази тенденция бизнесът на Nintendo с конзоли се сблъсква с насрещни ветрове.

Nintendo обяви във вторник, че нетната ѝ печалба за третото фискално тримесечие е спаднала с 36% до 29,1 млрд. йени (241,1 млн. долара) от 45,2 млрд. йени година по-рано. На резултатите е повлиял фактът, че компанията не успя да изкара ново заглавие на игра, което да се превърне в хит. Освен това върху финансовото представяне е повлияло и отслабването на йената.

Базираната в Киото компания отчете 18% спад на приходите до 221,5 млрд. йени от 271,5 млрд. йени. Nintendo заяви, че оперативната ѝ печалба е нараснала заради скока в продажбите на игри, които могат да се свалят от интернет, както и от продажбите на специалните фигурки и карти, наречени Amiibo.

Продажбите на устройствата за игри на Nintendo се забавиха, докато игрите за смартфони станаха по-популярни. Предизвикателствата от конкурентните конзоли като PlayStation 4 на Sony също оказаха влияние върху възможността Nintendo да постигне годишните си прогнози за финансовите си резултати.

Компанията запази прогнозата си за годината, която завършва през март, за 570 млрд. йени приходи, 50 млрд. йени оперативна печалба и 35 млрд. йени нетна печалба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още