fallback

Alphabet възнагради изпълнителния си директор със 199 млн. долара

Сундар Пичай ще ги получи под формата на ограничени акции

10:56 | 09.02.16 г. 3

Главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай е на път да се превърне в един от най-високоплатените кадри на публично търгувана компания през тази година, след като компанията майка на Google - Alphabet, го възнагради с ограничени акции на стойност 199 млн. долара, пише Bloomberg.

Пичай е получил 273 328 акции клас C на 3 февруари, които ще получава на части до 2019 г., ако остане на позицията си, сочат документи на базираната в Маунтин Вю, Калифорния, компания.

Пичай беше назначен за ръководител на подразделението с търсачката след реорганизацията на фирмата в холдинговата компания Alphabet миналата година. Възнаграждението е най-голямото, което някой от изпълнителните директори на корпорацията получава някога, сочат данни на Bloomberg. Това е първата подобна награда на Пичай, откакто пое най-печелившото звено на бизнеса.

Освен това Alphabet даде 42,8 млн. долара под формата на ограничени акции на Даян Грийн, съосновател и бивш главен изпълнителен директор на VMware, която ръководи облачния бизнес на Google от ноември насам. Грийн се сдоби със 148 млн. долара, след като миналата година Google придоби технологичната компания Bebop Technologies, която тя основа.

Главният финансов директор Рут Порат, който се присъедини към компанията миналата година, след като работеше в Morgan Stanley, е получила 38,38 млн. долара, които са при същите условия, като възнаграждението на Пичай.

Говорителят на Alphabet не е отговорил веднага на запитването за коментар.

Google обикновено дава подобни капиталови възнаграждения веднъж на всеки две години. Компанията твърди, че тази стратегия „насърчава мениджърите да гледат на бизнеса в дългосрочен план“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:30 | 14.09.22 г.
fallback