IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разбиването на защитите на iPhone може да се превърне в заплаха за милиони хора

Мрежите с чувствителна информация ще могат да бъдат атакувани само през едно мобилно устройство, твърди представител на Apple

13:18 | 07.03.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Ръководителят на софтуерното звено на Apple предупреди, че създаването на „задна вратичка“ в iPhone - въпрос, който стои в центъра на спора на компанията с ФБР, може да застраши сигурността на милиони граждани. По думите му престъпниците ще могат да атакуват всякакви мрежи с чувствителна информация, използвайки мобилното устройство на един човек, пише Bloomberg.

Крейг Федериги, главен архитект на мобилния операционен софтуер на Apple, коментира темата във връзка със спора между технологичния гигант и ФБР за това дали компанията трябва да премахне криптирането на свой телефон, използван от един от стрелците при терористична атака в Сан Бернардино. Американските власти се опитват да убедят Apple да съдейства, премахвайки защитите на въпросния iPhone, за да помогне за разследването.

Пред Washington Post старши вицепрезидентът на Apple посочва, че от агенциите в САЩ искат компанията „да върне часовника назад“ към времената, когато защитите са били по-слаби. От своя страна властите твърдят, че достъпът до личните устройства е важен за борба с престъпността, създаването на софтуер за разбиване на защитите на телефоните, а според експерта това може да застраши милиони хора по света.

"Вашият телефон е повече от лично устройство. В днешния мобилен, свързан с мрежа свят, той е част от периметъра на сигурност, който пази вашето семейство и колеги“, пише Федериги. „Жизненоважната инфраструктура, като електрическите мрежи и транспортните центрове, стават по-уязвими, когато отделните устройства биват хакнати“.

Престъпниците и терористите, които искат да влязат в мрежите, могат да започнат да ги атакуват, като получат достъп до едно-единствено устройство, допълва той.

Отказът на Apple да съдейства за разбиването на криптирането на телефона разпали големи дебати за баланса между това какво е необходимо на органите на реда и значението на неприкосновеността на личния живот.

Много от най-големите играчи в индустрията – от Microsoft до Alphabet, подкрепиха Apple, посочвайки, че съдебното решение ще има по-големи последици и ще застраши личната сигурност. Властите обаче са категорични, че възможността да извличат данни от подобни устройства е от решаващо значение за решаването на случаи, свързани с престъпления, и за защитата на обществото.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още