IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Symantec съкращава работни места и затваря част от поделенията си

Компанията ще се преструктурира в рамките на следващите две години

13:44 | 13.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Symantec съкращава работни места и затваря част от поделенията си

Разработчикът на антивирусен софтуер Symantec обяви, че ще съкрати около 10% от своята работна сила и ще затвори част от своите поделения в рамките на плана си за преструктуриране, пише Wall Street Journal.

Новината беше обявена заедно с резултатите на компанията за последното тримесечие, които отговориха на понижените очаквания. Така Symantec се насочи към финала на една фискална година, която я остава и в търсене на нов главен изпълнителен директор.

През последните 12 месеца цената на книжата на компанията се понижи с 33%, а по време на следборсовата търговия вчера спадна с 0,6% до 16,80 долара.

По време на срещата си с инвеститорите директорите на компанията споменаха съкращаването на около 1200 позиции. Symantec очаква преструктурирането, което ще се случи през следващите две години, да ѝ струва между 230 и 280 млн. долара. Компанията има за цел да направи съкращения на разходите в размер 400 млн. долара.

Според FactSet компанията има около 19 000 служители.

Главният финансов директор Томас Сейфърт заяви, че Symantec е „подобрила ефективността на организацията си, премахвайки части от мениджмънта и консолидирайки операции“.

Symantec, която е сред пионерите на развиващия се пазар на продукти за киберсигурност, не успява да се справи с диверсификацията на продуктите си на фона на конкуренцията от по-младите играчи.

През април компанията обяви, че Майкъл Браун се оттегля от поста на главен изпълнителен директор, но ще остане на него, докато не му бъде намерен наследник.

Тогава Symantec разкри още, че очаква приходите ѝ за четвъртото тримесечие да достигнат 873 млн. долара, което е под предишната прогноза за между 885 млн. и 915 млн. долара. Фирмата обяви, че очаква коригирана печалба от 22 цента на акция, което също е по-малко от предишната прогноза в диапазона 24-27 цента.

През януари Браун завърши продажбата на подразделението за съхранение на данни Veritas на Carlyle Group за 7,4 млрд. долара. Symantec беше принудена да намали цената нa Veritas с 600 млн. долара заради „несигурността“ на сделката, обяви компанията. Symantec придоби Veritas за 10,2 млрд. долара през 2005 г. в опит да диверсифицира бизнеса си, но не успя да го постигне.

За четвъртото тримесечие, завършило на 1 април, Symantec е спечелила 2,05 млрд. долара, или 3,15 долара на акция, което се случи в навечерието на продажбата на Veritas. Сумата е над отчетените година по-рано 176 млн. долара, или 25 цента на акция. Коригираната печалба е 22 цента на акция, което е под 29-те цента на акция, отчетени преди година.

Приходите на компанията са спаднали с 3 на сто до 873 млн. долара.

За текущото тримесечие компанията очаква приходи в диапазона 865-895 млн. долара, както и коригирана печалба от 24-26 цента на акция. Анализаторите очакват приходи от 881 млн. долара и 24 цента на акция печалба.

Symantec прогнозира годишни продажби между 3,49 млрд. и 3,58 млрд. долара, с коригирана печалба между 1,06 и 1,10 долара на акция. Анализаторите от своя страна очакват продажбите да са 3,53 млрд. долара, а печалбата – 1,09 долара на акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още