fallback

Nokia струва на Microsoft още 1850 работни места

Слабите продажби на устройства принудиха компанията да направи още съкращения

15:50 | 25.05.16 г. 2

Microsoft съкращава 1850 работни места, 1350 от които във Финландия, където се намира мобилният бизнес, който компанията придоби от Nokia преди няколко години, съобщава CNBC.

Американската компания прави допълнителни съкращения в бизнеса си на фона на продължаващия спад в продажбите на устройства. Счетоводните разходи, свързани със съкращенията, се изчисляват на 950 млн. долара.

В имейл, изпратен рано сутринта в сряда до всички служители на Microsoft, Тери Майерсън, изпълнителен вицепрезидент на Windows, описва съкращенията като "невероятно трудни".

Около 25 хил. служители се присъединиха към Microsoft в резултат на придобиването на телефонния бизнес на Nokia, но  Microsoft бързо усети натиска и се принуди да намали разходите заради нестабилните продажби. 

През 2014 г. компанията обяви, че съкращава 18 хил. работни места, повечето от тях вследствие на сделката с Nokia. Microsoft има общо 110 хил. служители.

Миналата година компанията съкрати други 7800 работни места, което й струваше 7,6 млрд. долара, изтривайки почти цялата стойност на сделката с финландския производител.

Придобиването на мобилния бизнес на Nokia ще се запише като една от най-скъпите грешни стъпки в историята на Microsoft. Бившият главен изпълнителен директор Стивън Балмър сключи сделката с цел да трансформира компанията, опитваща се да догони Apple и Google в мобилния бизнес.

Междувременно марката Nokia обяви, че се завръща на пазара на смартфони, две години след като продаде своя ключов бизнес с телефони и се оттегли.

Nokia обяви, че ще лицензира бранда си на базирана в Хелзинки компания, управлявана от бивши мениджъри на Nokia, които имат за цел да пуснат нови мобилни телефони и таблети на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:40 | 12.09.22 г.
fallback