fallback

Запознайте се с Peer-to-peer инвестициите

Платформата „Iuvo“ стъпва на пазара в България

13:03 | 07.07.16 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Съвсем скоро финансовият пазар у нас ще се присъедини към една от последните тенденции в света на финансовите технологии – т.нар. „споделено финансиране“ или „crowdfunding“. Едни от най-популярните форми на този тип финансиране са Peer-to-Peer (P2P) платформите. Те работят като директна връзка между – от една страна кредитодателите и инвеститорите, а от друга – кредитополучателите.

През последните години секторът на P2P кредитирането регистрира сериозен ръст и развитие не само в САЩ, но и в Европа, предимно във Великобритания, Франция, Германия, Швеция и Холандия. Peer-to-peer инвестирането е от години функционираща услуга на европейския финансов пазар. Тези процеси няма как да подминат и България, която винаги е отворена към новите технологии, включително и тези във финансовата област.

До броени дни в страната ни ще заработи платформа за инвестиции - „Iuvo“. Базираната в Естония компания на първи етап от своето навлизане на пазара у нас ще функционира като „Peer-to-Peer“ пазар за кредити („lending“).

Това означава, че в началото платформата ще бъде място, където ще се срещат интересите на инвеститори, търсещи висока възвръщаемост, с кредитодатели от небанковия финансов сектор (т.нар. „оригинатори“). В „Iuvo“ потребителите ще могат да инвестират в различни типове кредити от разнообразни „оригинатори“ и държави. В допълнение, те ще могат сами да определят портфолиото, желаната възвращаемост и нива на риск на инвестираните средства.

„Iuvo“ е млада „Peer-to-Peer“ платформа, която е регистрирана в Естония – страна с един от най-напредналите и развити европейски пазари в P2P инвестирането и P2P lending-а. В последните години прибалтийската република се отличава и с високата пенетрация на интернет технологиите. Всичките тези процеси я превръщат и в държавата с едни от най-добрите регулаторни практики в областта на „Peer-to-Peer“ платформите с прилагане на строги правила, гарантиращи на клиентите пълна и коректна информация за механизма на инвестиране и възвръщаемост. 

Какво отличава платформата „Iuvo“

“Iuvo” ще предложи на българския пазар атрактивни нива на възвръщаемост. P2P инвестициите в „Iuvo“ ще бъдат многократно по-доходоносни от традиционните депозити или други подобни форми на спестяване. От друга страна всички заеми или кредити в платформата са „оригинирани“ (предоставяни) от регистрирани небанкови финансови институции, опериращи на територията на ЕС. Те преминават задълбочен анализ на портфолиото и на процесите си, за да предложат богат избор от кредити на инвеститорите на „Iuvo“.

Ексклузивно в „Iuvo“ е и наличието на т.нар. „buyback гаранция“, която се предлага от страна на „оригинаторите“ за голяма част от кредитното портфолио на платформата. Гаранцията се активира в случай на необслужване на кредита от страна на кредитополучателя. С това „Iuvo“ добавя още един инструмент за минимизаране на риска инвеститорите.

Платформата „Iuvo“ стартира без такси за първите регистрирани инвеститори. Информация за официалния старт на „Iuvo“, както и възможността за използване на преференциалните условия на „Iuvo“, може да откриете на „landing“ страницата на платформата iuvo-group.bg.

Първоначалният фокус на „Iuvo“ към България не е случаен – това е сравнително млада платформа, която стъпва на млад пазар за този тип услуги като българския, който е с потенциал за развитие в областта на финансовите технологии. Българите активно ползват интернет технологиите, забелязва се и повишаване на нивото на финансова грамотност.

Амбициите на „Iuvo“ са да се развиват на отделните пазари, като поставят фокус на всеки от тях, за да бъде по-близо до потребителите и да развие по-добре своето портфолио в зависимост от спецификите на държавата.

Плановете на „Iuvo“ включват добавяне на нови оригинатори от много държави, нови услуги, навлизане на нови и по-конкурентни пазари в Европа.

Важно е да се отбележи, че „Iuvo“ е изцяло инвестиционна услуга, като вложените чрез нея средства не са депозити и не са гарантирани от закона. Всеки инвеститор трябва да бъде наясно с рисковете и да приеме, че инвестиционните му решения могат да доведат до загуба на част или на целия размер от капитала му.

Научете повече на iuvo-group.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:25 | 14.09.22 г.
fallback