IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС каза "да" на трансатлантическото споразумение за трансфер на данни

Т.нар. "щит за личните данни" ще замени системата "Сейф харбър", която над 4 хил. компании използват за пренос на данни

21:02 | 08.07.16 г. 2
ЕС каза "да" на трансатлантическото споразумение за трансфер на данни

Страните членки на Европейския съюз (ЕС) днес дадоха зелена светлина на споразумението със САЩ, което цели да защити трансатлантическия трансфер на данни, съобщи Европейската комисия (ЕК), цитирана от световните агенции.

Споразумението, известно като "Щит за личните данни", ще замени системата "Сейф харбър", която над 4 хил. компании използват за пренос на данни. 

От 2000 г. тази система регулира споделянето на данни между компаниите в САЩ и ЕС. През октомври 2014 г. Съдът на ЕС обаче постанови, че не се съблюдават изцяло правата на европейските граждани. Това стана след разкритията през 2013 г. за масово шпиониране от американските разузнавателни служби, припомня ДПА.

Целта на новата схема е по-голяма защита на европейците, чиито данни се прехвърлят към американски сървъри. На гражданите на ЕС се предоставят повече средства за търсене на компенсации при възникване на спорове, посочва Ройтерс.

"Щитът за личните данни" е "фундаментално различен" от "Сейф харбър", коментират в изявление еврокомисарят за правосъдието, потребителите и равенството на половете Вера Юрова и заместник-председателят на ЕК Андрус Ансип.

"Той налага ясни и силни задължения на компаниите, боравещи с данните, и гарантира, че тези правила се следват и прилагат", отбелязват двамата комисари. Те допълват, че всяко използване на лични данни за целите на правоприлагането и националната сигурност в САЩ ще подлежи на ясни ограничения.

"И потребителите, и компаниите могат да имат пълно доверие в новото споразумение", гласи изявлениетоo, цитирано от ДПА.

Новата рамка ще заздрави трансатлантическата търговия с цифрови услуги за над 250 млрд. долара чрез улесняване на трансграничните трансфери на данни, които са от решаващо значение за международния бизнес, допълва Ройтерс.

Окончателната версия на "Щит за личните данни", одобрена днес от представителите на страните в ЕС, ще бъде официално приета от Еврокомисията във вторник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
michaelis21
преди 7 години
Да, 2013 ЦРУ е шпионирало ЕС, а 2015 се сключва споразоменое със САЩ да се ползва ТЯХНА система ??Е, за това гласуването за ТТПИ не трябва да мине успешно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
"Целта на новата схема е по-голяма защита на европейците, чиито данни се прехвърлят към американски сървъри."Хаха...баси клоунадата , сега европейските тревопасни ше спат спокойни и защитени най вече ! ЦРУ мисли за вас , скоро във всеки дом...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още