fallback

Литовската компания за парични преводи Paysera стъпва в България

Компанията е насочила услугите си към малкия и среден бизнес

14:40 | 28.07.16 г. 7

Литовската компания Paysera, предлагаща глобална платформа за парични преводи и финансови услуги, стъпва на българския пазар, насочвайки се преди всичко към малкия и среден бизнес. Това обяви нейният изпълнителен директор за страната Мартин Богданов.

Всъщност Paysera представлява дружество за електронни пари с лиценз от Националната банка на Литва. Той му позволява да извършва дейност, свързана с емитиране на електронни пари и предоставяне на платежни услуги в страните от Европейския съюз.

Целта на Paysera е да предложи възможности за оптимизация на банковите разходи на бизнеса, разкри още Богданов, допълвайки, че физическите и юридическите лица в България могат да използват платформата за извършването на по-евтини международни преводи.

„В момента цената на международен валутен превод е минимум 10 евро, като доста компании заплащат между 20 и 50 евро в зависимост от сумата на превода“, сподели още Мартин Богданов. „Използвайки SWIFT системата, един валутен превод би достигнал крайния бенефициент до 2 работни дни. Paysera стъпва на българския пазар с идеята да осигури качествени, надеждни и бързи международни валутни преводи на цени от 0,15 евро за трансакция в рамките на Европейската икономическа зона (EИЗ) чрез IBAN за юридически лица, като за физическите лица първите 30 бр. преводи всеки месец са безплатни”.

От компанията разкриха още, че Paysera предлага услуги, които са изцяло достъпни онлайн, което ги различава от банковите. Фирмата не изисква такси за откриване и поддържане на сметка. Освен това има нулева такса за уеб банкиране и няма изискване за минимален баланс по сметката или такова за минимална сума на паричен превод. Самите трансакции могат да се извършват по всяко време на денонощието, а международните валутни плащания се извършват на цена от 0,15 евро за компании. Системата позволява получаване на входящи преводи, а в рамките на Европейския съюз те са безплатни за ползвателите на Paysera.

По думите на Богданов системата разполага със съвременна защита, която не позволява компрометиране на данните и процесите.

Амбициите на компанията са да се превърне в добра алтернатива на част от по-скъпите банкови услуги. Paysera планира също така да предлага на пазара някои финансови услуги за търговци, като портал за онлайн плащания чрез банкови сметки, чрез кредитни карти, чрез SMS и други методи; система за продажба на електронни билети за събития и др.

Екипът на Paysera обясни, че компанията се е родила на фона на нарастващия интерес към сектора, предлагащ технологични решения в сферата на финансите (fintech). Същевременно самите потребителски нагласи и нужди се изменят значително през последните години.

Една трета от т.нар. millennials (хората, родени между началото на 80-те години на миналия век и 2000 г.) не се интересуват от банки, коментира Филип Мутафис, партньор в Paysera Bulgaria. По думите му всичко това, както и нарастващият брой предложения на пазара на технологични решения във финансовия сектор ще застрашат банковите клонове и банкоматите, които могат да изчезнат.

Между банките и техните клиенти се отваря пространство, което бързо се запълва от финансови технологични решения. Към този сегмент вече имат голям апетит не само банките, но и телекомите и технологичните компании, коментира още Мутафис. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:51 | 14.09.22 г.
fallback