fallback

Mastercard: Източването на безконтактни карти на минувачи с ПОС терминали е мит

Сценарият „купувам терминал и започвам да приемам плащания“ не съществува, твърди Ваня Манова, регионален мениджър на Mastercard за България и Македония

08:15 | 09.09.16 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Източването на безконтактни карти на нищо неподозиращи минувачи посредством мобилни ПОС терминали е мит. Това заяви за Investor.bg Ваня Манова, регионален мениджър на Mastercard за България и Македония.

„През последните години подобна информация периодично излиза в интернет и други медийни канали, но до момента няма потвърждение за нея и до нас не са постъпвали сигнали за източени по този начин карти. Банките, с които работим, също не са ни информирали за такива случаи на злоупотреба. Това се отнася не само за България, а и за цяла Европа, където безконтактните карти са широко разпространени – технологията се използва в 45 европейски страни, 10 от които с повече от 5 милиона безконтактни карти или устройства в обръщение“, коментира още тя.

Темата за източването на карти посредством ПОС терминали нашумя значително напоследък, а в ефира на Bulgaria On Air Надя Петрова от „Икономическа полиция“ сигнализира за подобни случаи. Тя обясни, че измамата се случва чрез ПОС терминал, който работи с интернет сигнал, а разстоянието, което е необходимо, за да сработи устройството, е 15 сантиметра.

„Нормално е около новите технологии, каквито за България са безконтактните плащания, да съществуват митове.“, добави Манова.

По думите ѝ потребителите трябва да знаят, че безконтактните карти са също толкова сигурни, колкото картите с EMV технология. Те разполагат със защита от скимиране и клониране посредством вградени предпазни технологични мерки на няколко нива.

„В безконтактен режим данните между картата и ПОС терминала се обменят посредством уникални криптирани динамични кодове, които съдържат ограничена информация, недостатъчна за потенциални злоупотреби – нито името на картодържателя, нито кодовете за допълнителна верификация или ключове могат да бъдат прочетени. Трансакцията се осъществява посредством NFC технология при приблизително 5 см разстояние между картата и устройството и само ако е активирана от касиера, за да се гарантира, че се случва по желание на картодържателя", обясни още регионалният мениджър на Mastercard за България и Македония.

От своя страна потребителите трябва да спазват няколко основни съвета, свързани с безопасността, но те са същите като при всички останали карти. От Mastercard посочват, че е задължително подробното запознаване с препоръките за сигурност на банката-издател, както и отговорното отношение на клиента към картата като платежен инструмент.

Самият потребител е добре да запомни PIN кода си, а това е най-добрият начин за съхраняването му. Освен това е хубаво да се пазят касовите бележки при покупка с карта, да се проверяват месечните извлечения и да се ползват услугите за SMS известия или такива по имейл, което е безплатно.

„При подозрителни трансакции в извлечението, картодържателите следва да докладват на своята банка или финансова институция. В случай на изгубена или открадната карта, потребителите трябва да се свържат с банката-издател на картата, възможно най-бързо, защото тя е най-добрият им защитник", допълни Манова.

Тя твърди, че картите не се нуждаят от допълнителна защита от прочитане от разстояние, защото такава заплаха от злоупотреби не съществува.

"Безконтактните карти са  точно толкова добре защитени, колкото чип картите, тъй като  и те са базирани на EMV технологията", категорична е Ваня Манова.

По думите на Надя Петрова от „Икономическа полиция“ устройствата, с които са извършвани нарушения, са поръчвани по интернет. На въпрос на Investor.bg как може да се регулира този процес, за да не се стига до нарушения, от Mastercard посочиха, че зад всеки търговец стои финансова институция, която предоставя ПОС терминала и гарантира сигурна и безопасна услуга за търговците и за потребителите.

"В интернет може да се  поръча всичко, вероятно и ПОС  терминал, но за да се осъществи  плащане на такъв ПОС терминал, той трябва да бъде регистриран  в системата на лицензирана  финансова институция, която да  има сключен договор с търговец  за приемане на плащания", обясни  тя. Самото сключване на такъв  договор е възможно след преминаването  на определени процедури.

"Сценарият „купувам терминал  и започвам да приемам плащания“  не съществува", обясни Манова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:14 | 13.09.22 г.
fallback