fallback

Илон Мъск представи "соларен покрив"

Милиардерът начело на Tesla показа стъклени плочи - своеобразни керемиди, които генерират електроенергия от слънцето

16:24 | 29.10.16 г. 64

Главният изпълнителен директор на Tesla Motors Илон Мъск представи в петък модел на „соларен покрив“ - нов продукт, който илюстрира ползите от съвместните дейности на фирмата прозиводител на електромобили и батерии от една страна, и компанията SolarCity, от друга, съобщи Ройтерс.

Предприемачът милиардер представи своеобразни керемиди, които генерират електроенергия от слънцето, като по този начин се елиминира необходимостта от традиционните слънчеви панели, както и дълготрайна батерия, която Tesla нарича Powerwall. Според Мъск по този начин може да се реализира визията му за живот без изкопаеми горива. 

„Това е един вид интегрирано бъдеще. Електромобил, Powerwall и соларен покрив. Ключовото е, че те трябва да са красиви, достъпни и бепроблемно интегрирани“, заяви Мъск.

Представянето на новия продукт е било в Лос Анджелис, Калифорния, на място, което преди е било декор на сериала "Отчаяни съпруги".

В презентацията на Мъск нямаше много детайли за доказаната ефективност на соларните клетки, трайността на покрива, цената и кога ще е достъпен за потребители, посочва Bloomberg. Соларният покрив ще се предлага в четири варианта - Textured Glass Tile, Slate Glass Tile, Tuscan Glass Tile, and Smooth Glass Tile – заради разнообразието от архитектурни възможности.

На сайта на SolarCity се казва, че производството ще започне в средата на 2017 г. и че стъклото е твърдо като стомана.

„Соларният покрив се състои от уникално проектирани стъклени плочи, които допълват естетиката на всеки дом, оборудван с най-високоефективни фотоволтаични клетки“, пише в изявлението на Tesla. “Потребителите ще могат да избират кои части на покрива да съдържат скритата соларна технология, като същевременно целият им покрив ще изглежда по един и същи начин”, се казва още в текста.

Мъск е най-големият акционер и в Tesla, и в SolarCity, която се управлява от двама негови братовчеди. Редица анализатори предполагат, че евентуално сливане на двете компании може да спаси SolarCity, която е на загуба. На 17 ноември ще се състои гласуване, което да разреши придобиването.

Според Мъск две отделни компании забавят нещата, правят ги по-скъпи и е по-лошият вариант за акционерите.

 

Close up of the solar roof pic.twitter.com/kDsSqtTWK7

— Tesla (@TeslaMotors) October 29, 2016
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:02 | 11.09.22 г.
fallback