IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Max прави тестове на LTE-Advanced за още по-висока интернет скорост

Телекомът купи допълнителни честоти в спектъра 1800 MHz и тества 2100 MHz

21:28 | 03.11.16 г. 2
<p>
	Снимка: <em>ЕК</em></p>

Снимка: ЕК

Max Telecom започна тестове на следващото поколение технология за бърз мобилен интернет – LTE-Advanced. С разрешение от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) компанията тества честоти в обхват 2100 MHz и комбинирането им с вече използваните в обхват 1800 MHz, става ясно от съобщение на компанията.

В допълнение от телекомуникационният оператор обявха, че са платили близо 8 милиона лева на КРС за използването на допълнителен радиочестотен ресурс от 2х5 MHz в обхват 1800 MHz.

Max теоретично ще може да постигне максимални скорости на пренос на данни до 110/55 Mbps за сваляне/качване, обединявайки новите 2х5 MHz с наличните 2х10 MHz в една обща честотна лента от 2х15 MHz. Спектър от 2x15 MHz допълва нуждите на оператора от капацитет и дава нови възможности за осигуряване на високоскоростни услуги.

„Целта ни е да пуснем първата в България търговски достъпна LTE-Advanced мрежа, като утвърдим позицията си на иноватор на пазара. Отдавна сме заявили такива амбиции и макар с бавни крачки, работим за постигането на плановете си. Конкретно за реализацията на LTE-Advanced според нас има няколко възможни сценария", коментира изпълнителният директор на компанията Нейчо Величков.

Една от възможностите е споделянето на честоти и ресурси между различни оператори, обясни още той и допълни, че това е наложена практика в телеком сектора в Европа и по света.

"Преговаряме с операторите за споделяне на честоти, за да има и в България такъв пример", заяви още директорът на Max.

Друг възможен сценарий за пускане на LTE-Advanced е Max самостоятелно да агрегира ресурс в различни честотни обхвати. Например, с използването на агрегирани 2х30 MHz (2х15 MHz в обхвата 1800 MHz и 2х15 MHz в обхвата 2100 MHz, които който компанията тества). Така могат да бъдат достигнати скорости до 225/76,5 Mbps за сваляне/качване.

"Това е и сценарият, който тестваме в момента“, допълни Величков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Stoyancho12
преди 7 години
Само дето заплатите не са плащали от Септември
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
forexboy
преди 7 години
Интересното в случая е, че никой не споменава как ще се отрази като цяло на здравето ни това повишено излъчване на високочестотни вълни........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още