IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В бедните страни интернет е по-недостъпен за жените

18% от мъжете в 48-те най-слабо развити страни са онлайн спрямо 12,5% от жените

16:44 | 13.11.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

В най-бедните страни по света жените, свързани с интернет, са по-малко с почти една трета от мъжете. Тази разлика ще нараства, ограничавайки възможностите за промяна на начина на живот, информира Ройтерс, като се позовава на организация, бореща се с бедността.

Проучване на организацията ONE, съфинансирана от ирландския рок изпълнител Боно, установи, че 18% от мъжете в 48-те най-слабо развити страни са онлайн спрямо 12,5% от жените. Разликата е 22,3 милиона души или около 30 процента, се посочва в анализа, публикуван в БТА.

В проучването, обявено на най-голямото европейско технологично събитие - Web Summit в Лисабон, се прогнозира, че до 2020 година тази разлика между мъжете и жените при ползването на интернет ще нарасне до 32 процента, или до 53,5 милиона души, като се отчита растежът на населението и сегашните интернет тенденции.

Според документа световната цел, определена от ООН, за универсално достъпен интернет в най-слабо развитите страни до 2020 година, трудно ще бъде постигната.

Организации за борба с бедността и ръководители на технологични компании като главния изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг активно подпомагат разпространението на интернет, за да се помогне на хората да излязат от бедността, предоставяйки им образователни и бизнес възможности, както и здравни и банкови услуги.

Проучванията непрекъснато сочат, че жените влагат 90 процента от приходите си обратно в семейството спрямо 35 процента при мъжете.

Макар мрежата да се приема като даденост в много страни по света, данните сочат, че 53 на сто от световното население, или 3,9 млрд. души, не са свързани с интернет, според Международния съюз по телекомуникации към ООН.

75% от хората в Африка не използват интернет спрямо 21% в Европа, като повече мъже, отколкото жени са интернет потребители по света.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
studioaa
преди 7 години
Ако ООН си мисли, че сме заинтересувани за общото благо на човечеството жестоко се лъжат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
ing5rov
преди 7 години
Ми поне си вършат работата за която Господ ги е създал...даже си и преизпълняват нормата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още