IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция се сблъсква със заплахи от кибератаки преди изборите през 2017 г.

Групите, които стоят зад политическите кибератаки в САЩ от тази година, са заплаха и за европейската страна

12:57 | 23.12.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: архив Ройтерс</p>

Снимка: архив Ройтерс

Групите, които хакнаха системите на Националния комитет на Демократите в САЩ, са активни и във Франция, обявиха регулаторите по киберсигурността в страната, призовавайки политическите партии да повишат защитите си преди предстоящите президентски избори през следващата година, predawa Bloomberg.

“Продължаваме да следим и блокираме атаки срещу френските интереси”, коментира ръководителят на регулатора Гийом Пупар. По време на пресконференция в Париж той заяви: “Потвърждавам, че тези групи са активни и да, те няма да спрат на френските граници”, посочвайки, че същите хакери са атакували политическата класа в САЩ.

Пупар не коментира Русия, когато говореше за въпросните хакери.

Регулаторът ANNSI твърди, че напълно е мобилизирал силите си за борба с опитите за пробиви в системите и в момента взема мерки във връзка със “заплахи от саботаж”, подобни на тези отвъд океана, които разтърсиха президентските избори.

На 27 октомври регулаторът дори говори пред кандидатите за президент във Франция във връзка със заплахите от кибератаки, посочвайки наученото от проблемите в Съединените щати.

За Пупар повишаването на осведомеността и насърчаването на политическите партии да повишат сигурността е от решаващо значение за избягване на “политическа дестабилизация”. Той посочва, че има все повече кибератаки, насочени към “евентуалното повлияване” върху общественото мнение, включително чрез използването на социални мрежи, така че да се предлага “манипулативна” информация. Експертът твърди, че тези рискове “са трудни за управление”.

“Това, което се случи в САЩ, илюстрира риска от дестабилизация”, коментира той по време на пресконференцията. “Виждаме механизми за повлияване на избирателите. Това не дава на кандидатите допълнителни 20 процентни пункта, но ако вотът е близо до 50 на 50, може да насочи гласовете в дадена посока. Именно това може да се е случило в САЩ”, коментира Пупар.

И все пак регулаторът не е орган, занимаващ се със шпионаж, така че не разполага с инструменти за следене на кибератаките срещу политическите партии в страната.

“Това е тяхна отговорност. Предупредили сме ги”, посочва той.

ANSSI твърди, че партиите могат да се обърнат към компании за киберсигурност, които да проверят и защитят мрежите им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 7 години
Вече се полагат неистови и отчаяни усилия да се отмени демокрацията. След като се доказа по категоричен начин, че референдумите са вредни сега се търси повод да бъдат отменени и изборите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
majnata
преди 7 години
Дългата ръка на Путин ,нъл...само тоя дето е малко по умен и не коментира Русия , че да не се излага толкоз !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още