IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple ще намали производството на iPhone с 10% през първите месеци на 2017 г.

Тазгодишните глобални продажби на смартфони ще останат на същото ниво като през 2015 г.

14:22 | 31.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Американският технологичен гигант Apple Inc ще намали производството на iPhone с около 10% през първото тримесечие на 2017 г., съобщава финансовият ежедневик Nikkei, цитиран от Ройтерс.

Източници на вестника посочват, че спадът в производството е „напълно очакван“.

Вестникът припомня, че в началото на януари тази година стана ясно, че американската компания ще намали производството на моделите iPhone 6s и iPhone 6s Plus с 30% през първото тримесечие на 2016 г. в сравнение с първоначалния план. Тази мярка беше наложена, след като вследствие на понижените продажби в световен мащаб компанията натрупа твърде много непродадени смартфони.

Американската консултантска компания IDC прогнозира глобалните продажби на смартфони през 2016 г. да бъдат на същото ниво като през 2015 г., въпреки че Apple изпитваше затруднения в създаването на нови привлекателни функции, което понижи търсенето.

Японското търсене на линията iPhone 7 е силно, отчасти благодарение на съвместимостта на телефона с безконтактни IC чип четци, които обикновено се използват за услуги като плащания. Но тази страна представлява точно 10% от световния пазар на смартфони и не може да компенсира пониженото търсене като цяло.

Японските производители на компоненти отново ще почувстват болка от следващи съкращения. Но поръчките от китайски производители на смартфони, както и нарастващото търсене на автомобилни технологии, ще умекотят удара, пише още изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още