IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Филантропската организация на Марк Зукърбърг направи първото си придобиване

The Chan Zuckerberg Initiative купи уебсайта Meta, който улеснява намирането на научни текстове

10:18 | 24.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Филантропската организация на Марк Зукърбърг направи първото си придобиване, купувайки Meta - уебсайт, който улеснява учените да намират академични проучвания, предава Ройтерс.

The Chan Zuckerberg Initiative възнамерява да подобри продукта на Meta, който чете всички научни изследвания и използва алгоритъм за предоставянето им на тези, на които са необходими. След като отдели време, за да подобри търсачката, организацията ще я пусне безплатно за научните работници, съобщи Кори Баргман, президент на групата, отговарящ за науката, както и Браян Пинкъртън, нейният технологичен президент.

С това придобиване The Chan Zuckerberg Initiative се възползва от статута си на дружество с ограничена отворност, а не толкова като благотворителна организация. Когато Марк Зукърбърг, главният изпълнителен директор на Facebook, и неговата съпруга Присила Чан обещаха да инвестират 99% от състоянието си за филантропски каузи, те избраха компания с такава структура, така че да им е по-лесно да харчат за неща, които да им помагат да изпълняват целите си, независимо дали това означава лобиране, или инвестиции в неправителствени организации.

The Chan Zuckerberg Initiative не разкрива каква е финансовата стойност на сделката. Meta е набрала 7,5 млн. долара от рискови инвеститори, според Crunchbase.

Зукърбърг и Чан обещаха да инвестират над 3 млрд. долара през следващото десетилетие в борба с болести.

“Инструментите на Meta могат значително да ускорят научния прогрес и да ни отведат по-близо до нашата цел: да подкрепим науката и технологиите, които могат да помогнат за лечението, превенцията или управлението на всички заболявания до края на века”, коментират Баргман и Пинкъртън в блога на Facebook. “Meta ще помогне на учените да учат от други открития в реално време, да откриват ключови проучвания, които могат да са останали на заден план и дори да предричат накъде се движи дадена област", допълва се в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още