IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Canon очаква ръст на годишната оперативна печалба

Успехът се дължи предимно на по-добрите продажби на подразделението за медицинско оборудване

16:58 | 31.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Японският производител на камери и принтери Canon прогнозира, че годишната оперативна печалба ще нарасне с 11,4%. Това е първият ръст на показателя от три години насам.

Резултатите са насърчени от печалбата на подразделението за медицинско оборудване, което компанията придоби от Toshiba през миналата година, предава Ройтерс.

Сделката за 5,8 млрд. долара за подразделението, което прави скенери и машини за очни прегледи, е част от стратегията на Canon за диверсифициране на бизнеса, докато търсенето на камери, принтери и копирни машини отслабва на фона на разпространението на смартфоните и дигиталните медии.

Компанията прогнозира, че оперативната ѝ печалба ще нарасне до 255 млрд. йени (2,3 млрд. долара) през тази година от 228,9 млрд. йени през предишните 12 месеца. Сумата отговаря на средната оценка на анализаторите за 254 млрд. йени, според Thomson Reuters I/B/E/S.

Оперативната печалба през тримесечието спадна с 25,1% до 80,2 млрд. йени спрямо същия период на предходната година. Понижението се дължи преди всичко на засилването на йената след вота въвВеликобритания за напускане на Европейския съюз (ЕС). Сумата се оказа под консенсусната прогноза на четирима анализатори за 88,5 млрд. йени.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още