fallback

iHELP - приложението, с което за секунди можете да спасите човешки живот

Проектът цели да създаде национална мрежа за взаимопомощ, посочва директорът на iHELP Bulgaria Христо Христов

08:25 | 20.02.17 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

“Всеки може да бъде герой”. Тези думи съвсем просто описват онова, което може да ни помогне да направим мобилното приложение iHELP. Става дума за софтуер, чиято основна цел е да създаде национална мрежа за взаимопомощ, която да обедини в едно хора, които имат нужните познания или искат да получат такива, така че при спешни случаи да помагат на други в беда. Това разкри в предаването UpDate по Bloomberg TV Bulgaria директорът на iHELP Bulgaria Христо Христов.

По думите му проектът датира от 2013 г., а идеята е на словенски предприемач. Христов научава за iHELP по време на стартъп изложение във Великобритания, след което се среща със създателя на компанията. В крайна сметка, след шестмесечни преговори, получава възможност да развива iHELP и в България.

“Проблемът, който открихме, е, че за съжаление ресурсът на държавата не е достатъчен относно системата 112. Проучването, което направихме в България, показа, че между 15 и 20 минути е средното време за пристигане на линейка. 7% от българското население чакат линейката повече от 45 минути. Човек без пулс и без дишане след третата минута започва да умира, а до шестата, седмата или осмата вече е починал”, обясни Христов.

Само за няколко секунди през приложението може да бъде подаден сигнал, който да се появи на устройствата на регистриралите се потребители, които се намират в близост. Те от своя страна могат да откликнат веднага и да се притекат на помощ, спасявайки човешки живот.

По думите на Христо Христов става дума за долекарска помощ, а целта на iHELP е да създаде мрежа не само у нас, но и в цял свят, с идеята да бъдат спасени хиляди хора.

Всъщност iHELP дава възможност да алармираме не само за себе си, но и за друг човек, който е в беда, коментира още той.

“Проучванията ни показаха, че в 80% от случаите, в които човек се обажда на 112, то е, защото някой друг се нуждае от помощ”, допълва Христов.

Повече за iHELP и иновативните идеи на компанията можете да научите от видеото.

Изминали издания на UpDate гледайте тук.

Следете UpDate и във Facebook.

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:30 | 14.09.22 г.
fallback