IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Европа ще има гигафабрика за батерии, конкурентна на тази на Илон Мъск

Тя ще е базирана в Швеция или Финландия

14:39 | 08.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Огромна нова фабрика за литиево-йонни батерии, които ще зареждат електромобили, ще отвори врати в Европа до 2020 г., пише Quartz.

Питър Карлсон и Паоло Черути, и двамата бивши директори на Tesla, обявиха, че планират да изградят фабрика за батерии. инвестицията е на стойност 4 млрд. долара. Тя най-вероятно ще бъде разположена в Швеция, но има възможност и да е във Финландия.

Самият Илон Мъск, основателят на Tesla, строи огромна фабрика за батерии в пустинята Невада. Планът е тя да бъде завършена през 2018 г.

Досега обаче нямаше подобни планове за такива заводи на други места и със сигурност не в Европа. Компании, базирани в Южна Корея, Япония и Китай, в момента са пазарни лидери в производството на литиево-йонни батерии.

Компанията на Карлсон и Черути носи името Northvolt и до момента е получила финансиране от държавната Vattenfall, от шведския конгломерат Stena и от Шведската агенция по енергетика, пише Financial Times. Карлсон коментира пред изданието, че има „огромен интерес“ към фабриката, но не даде подробности за проекта.

Базирането на завода в Скандинавските страни може да помогне на проекта да добива по-голяма част от енергията си от възобновяеми енергийни източници, както и да получи достъп до суровини. Във Финландия се добиват кобалт и никел, а регионът е пионер в използването на нисковъглеродната енергия от вятър, вода и геотермални източници.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:22 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още