IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българка взе награда от ЕК за изгряващ предприемач за таблет за незрящи

Победителките в конкурса са ползвали еврофинансиране за проектите си

11:50 | 09.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Blitab </em></p>

Снимка: Blitab

Българката Кристина Цветанова получи награда от Европейската комисия в конкурс за финансираната от „Хоризонт 2020“ награда за жени в областта на иновациите за 2017 г.

Кристина Цветанова е главен изпълнителен директор и съосновател на австрийското дружество BLITAB Technology, произвело първия таблет за незрящи, наречен BLITAB.

Наградата за изгряващ предприемач (до 30 години) се връчва за първи път и е 20 хил. евро, съобщиха от ЕК.

На церемонията в Брюксел първа награда за жени в областта на иновациите (100 хил. евро) взе Микела Магас, гражданка на Хърватия и Обединеното кралство, основала британската лаборатория за иновации и проектиране Stromatolite. Заедно със студио в Швеция тя създава ново поколение инкубатори и инструменти в областта на креативните технологии, насочени към иновации.

Втора награда (50 хил. евро) получи Петра Вадстрьом от Швеция, основала дружеството Solvatten, което произвежда портативен уред за пречистване и подгряване на вода, работещ със слънчева енергия.

Клаудия Гертнер от Германия взе трета награда (30 хил. евро). Тя е основала предприятието microfluidic ChipShop, което произвежда миниатюрни системи (т. нар. lab-on-a-chip) за по-добра диагностика.

И четирите обявени победителки наскоро са учредили или са станали съоснователи на успешни дружества на базата на своите новаторски идеи, като в миналото всички те са получили финансиране от ЕС в областта на научните изследвания и иновациите.

Това е четвъртото издание на конкурса, който се провежда от 2011 г. До участие в надпреварата се допускат жени, които са станали основатели или съоснователи на дружество преди януари 2015 г., като оборотът на компанията трябва да е поне 100 хил. евро. Участниците или техните дружества трябва да са ползвали преди публично или частно финансиране за научни изследвания и иновации, независимо от неговия източник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още