fallback

Здравейте! Обажда се Стив Джобс

Норман Винарски, един от създателите на гласовия асистент Siri, разказва пред Bloomberg TV Bulgaria за работата си със Стив Джобс

09:12 | 07.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Когато съоснователят на Apple Стив Джобс решава, че иска да придобие компанията, разработваща гласовия асистент Siri, просто вдига телефона и звъни на главния ѝ изпълнителен директор: „Здравейте! Обажда се Стив“.

Отсреща го посреща объркан глас: „Стив кой?“. „Стив Джобс“, отвръща предприемачът. В този момент линията прекъсва. Изпълнителният директор на Siri решава, че някой се шегува с него.

Няколко минути по-късно упоритият Стив се обажда отново. Този път успява да ги убеди, че е той. Така започва авантюрата на Apple със Siri, която продължава вече 7 години.

“Беше забележително. Бяхме малка компания. По това време Siri имаше 22 служители. Тъкмо бяхме пуснали първия си продукт. А Стив Джобс беше човекът, който беше разбрал, че Siri беше много повече от разпознаване дума по дума, нещо повече от ключова технология. Това беше първият път, в който поставяхме изкуствения интелект в ръцете на стотици милиони, може би милиарди хора“. Това разкри единият от разработчиците на Siri Норман Винарски в предаването UpDate по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му Джобс напълно е разбирал потенциала, който крие Siri. Ето защо в следващите няколко седмици след въпросния телефонен разговор, се обажда още 20 до 30 пъти, докато тече подготовката по придобиването на компанията.

И днес Норман Винарски говори за Siri като за „наше дете“, нещо, за което трябва да се полагат грижи. Именно с този апел той пише имейл на Джобс в деня преди съоснователят на Apple да почине. Без да знае, че Стив е на предсмъртния си одър.

Всъщност Норман Винарски таи изключително приятни спомени за работата си с Джобс, а днес твърди, че гласовият асистент и изкуственият интелект като цяло имат още много възможности за развитие. Промяната, която те ще ни донесат, ще дойде не след 20, а след 2 години, категоричен е той.

Какво е мнението му за Apple днес, за начина, по който компанията доразвива Siri и за бъдещето на гласовите асистенти вижте в пълното интервю на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:59 | 12.09.22 г.
fallback