IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сегашните данъчни правила в ЕС не са адаптирани към дигиталната икономика

Европа се нуждае от единна данъчна система, смятат от Европейския икономически и социален комитет

11:47 | 09.05.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Сегашните данъчни правила в Европейския съюз (ЕС) не са адаптирани към дигиталната икономика, твърдят от Европейския икономически и социален комитет* в публикация на сайта им. Правилата трябва да бъдат променени, за да имат европейските граждани по-добро бъдеще.

Дигиталната икономика ще заема все по-голям дял в живота ни, посочват от институцията. През последните години например се наблюдава съществена промяна в потреблението – то става все по-дигитално и все по-голяма част от него вече преминава през мобилните телефони. Това променя бизнес моделите, посочват още от Комитета.

Според експертите в институцията мобилността не е проблем, а полза, сегашното данъчно законодателство може да спъне развитието на сектора. Правилата трябва да бъдат променени, за да се реализира потенциала, коментира Кристер Анедерсон.

Според Джузепе Герини, един от експертите по данъчна политика в Европейския икономически и социален комитет, Европа се нуждае от по-обединена данъчна система, защото икономиката не е ограничена от териториите на страните.

* Европейският икономически и социален комитет е структура в рамките на ЕС, която определя себе си като „мост между Европа и гражданското общество“. Комитетът е създаден през 1958 г. и основната му цел е предоставяне на експертно мнение за основните европейски  институции.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още